Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sterk motstand over hele verden mot globale handelsavtaler

Det ble holdt protestmarkeringer fra Finnmark i nord til Agder i sør på det som var den globale aksjonsdagen mot de nye handelsavtalene TISA og TTIP lørdag.

Over hele erden har det i dag vært demonstrasjoner mot TTIP og TISA. Bildet er fra Brussel. Foto: Eric Vidal Reuters / NTB scanpix

I Alta, Tromsø, Narvik, Svolvær, Trondheim, Voss, Oslo, Ski, Follo og Kristiansand markerte folk sin motstand mot de to omstridte handelsavtalene som ligger på forhandlingsbordet mellom henholdsvis 50 medlemsland i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og EU og USA.

Fagforbundet, Nei til EU, Attac og partiene Rødt og SV sto bak protestene fordi de frykter at handelsavtalene vil føre til privatisering av offentlige tjenester.

– Det er en del presserende elementer i disse avtalene. TISA-avtalen vil innskrenke det politiske handlingsrommet i Norge og føre til at vi blir tvunget til å konkurranseutsette tjenester – uten en ordentlig debatt i forkant, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland.

Frykter privatisering

TISA-forhandlingene pågår mellom 50 WTO-land, inkludert Norge, og skal munne ut i en flerstatlig avtale om handel med tjenester. Den vil omfatte nær 70 prosent av det globale markedet for tjenester.

Ifølge Attac er definisjonen på offentlige tjenester som brukes i den foreløpige TISA-avtalen for bred, noe som kan føre til at Norge må konkurranseutsette tjenester som vi ikke ønsker, i verste fall innen utdanning- og helsesektoren, ifølge Attac.

I tillegg ser det ut til at avtalen inneholder en klausul om at privatiseringer ikke kan reverseres, ifølge Titland.

– Vi håper at vi nå får satt i gang en skikkelig debatt om dette, sier Titland.

Verdensomspennende

I tillegg til markeringen i Oslo ble det holdt en rekke demonstrasjoner i de nordiske hovedstedene København, Stockholm og Helsingfors

Annonse

Handelsavtalene har møtt særlig motstand i Tyskland, og lørdag gikk flere tusen i protesttog. Mer enn 190 markeringer fant sted i blant annet Berlin, Hamburg, Frankfurt og Stuttgart, skriver nyhetsbyrået DPA.

Aksjonen mot avtalene har fått global oppslutning og ble markert rundt om i Europa, USA, Sør-Amerika, Asia og Afrika lørdag, viser en kartoversikt som aksjonsnettstedet Global Trade Day har laget.

– Nye utfordringer for næringslivet

Også EU og USA har forhandlet om en handelsavtale siden 2013, om toll-lettelser, felles regler og standarder på så godt som alle vare- og tjenesteområder. Det er flere som frykter at denne avtalen vil føre til at store, internasjonale selskaper får økt makt på bekostning av mindre selskaper.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa i sin redegjørelse til Stortinget torsdag at TTIP-forhandlingene gir nye utfordringer og en ny konkurransesituasjon for norsk næringsliv.

– Regjeringen arbeider aktivt med å ivareta norske interesser i lys av disse forhandlingene både i Brussel og Washington, sa Brende.

Det er ventet at avtalen mellom EU og USA blir inngått før den amerikanske valgkampen begynner i høst. Det er foreløpig usikkert når TISA-avtalen vil være på plass.

Neste artikkel

Kari Gåsvatn: Fri flyt som blindgate