Annonse

Stahet, en møllestein og kjærlighet til havre

Elias Moe, som selv sier han er en enkel mann fra bondelandet, er rik på noe som vi alle burde ha vist mer om. Ikke bare forvalter han kunnskapen om korn, men han har en stahet, nysgjerrighet og en holdning til råvarene som forhåpentligvis bidrar til at vi ønsker å bli mer bevisst på hva vi spiser.

Stolt, sta og full av kjærlighet til korn. Elias Moe (t.v.) driver Volda Elektriske Mylne. Her sammen med sin sønn Thomas.

Daglig leder i Volda Elektriske Mylne, Elias Moe, kom fra kraftfôrbransjen på slutten av 80-tallet som disponent til Volda Elektriske Mylne – et innkjøpslag som kjøpte kraftfôr og gjødsel av Felleskjøpet og som de solgte videre til bøndene i området. Han hadde lært seg mye om møller, maling av korn, analyse, kontroll og lignende, men hadde aldri tidligere vært nær en møllestein. I 2001 kjøpte han Mylna, møllen i Volda. En handelsmølle fra tidlig 1930-tallet. Den gangen hadde alle kommuner en eller flere slike møller. Disse ble etter hvert lagt ned, den moderne mølleindustrien dukket opp, og mer effektive møllemaskiner erstattet det meste som var.

Magisk med hele korn

Det er ingen slike steinkverner andre steder i Norge eller i Skandinavia, så vidt vi vet, enn disse i Volda som maler slik som Elias gjør. De fantastiske kvernsteinene på 1,40 m i diameter, kan male alt! Mye av det kornet Elias maler, blir malt med skall og beholder derfor alt det gode kornet har av næringsinnhold. Dette var jo slik man gjorde det før. Da bruken av hvitt mel ikke var så viktig. Tradisjonen rundt det å male med skall har nesten tatt slutt. Ofte blir kornet renset helt til kjernen, før fragmenter blir ført tilbake til melet.

Heldigvis har trenden snudd igjen. Analyserer man hele korn, altså med skalldelen, så ser man hvor fantastisk mye antioksidanter og betaglukaner det sitter i et havrekorn, hjertebarnet til Elias. Det var havremel han startet med da den gamle kvernsteinen fikk kverne igjen på begynnelsen av 2000-tallet. Nysgjerrigheten til Elias gjør at det skjer mye rundt Volda Elektriske Mylne. Hva kan egentlig kvernes? For steinen kverner jo alt. Kan man kverne andre ting enn korn? Hvor langt kan man strekke bruken av steinen?

Ei liten stogg i Volda

Det gjør en forskjell at man er en ildsjel. Det å få til ting selv om andre mener det ikke går. Elias bryter grenser med kvernsteinen sin. Gjennom Economusem, et verdensomfattende nettverk som går ut på å ta vare på gamle håndverkstradisjoner og produkter, er planen med kafé og bakeri godt i gang. Mot sjøsiden, med fjell, fjord og ferger skal et håndverksbakeri opp om litt. Dette skal bli et sted folk stopper for å få med seg et skikkelig godt brød. Spise en bolle. Eller bare få med seg noen kilo med nykvernet havremel. ■

Annonse

Reportasjen er hentet fra boka Grøt på ville veier, som er utgitt av Cappelen Damm forlag.

Neste artikkel

Mange utsetter eierskiftet