Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp åpne for KrFs ti krav

Senterpartiet er mest positive til KrFs samarbeidskrav, og er åpne for alle de ti punktene, ifølge Vårt Land. 

Parlamentarisk leder Marit Arnstad og partileder Trygve Slagsvold Vedum under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren. Foto: Siri Juell Rasmussen

Torsdag presenterte KrF-leder Knut Arild Hareide ti saker han anser det er avgjørende å få gjennomslag for dersom KrF skal gå inn i regjering etter stortingsvalget.

Les også: Måling: Ap og Sp kan bli avhengig av MDG-støtte

Blant punktene finner man nei til liberalisering av bioteknologiloven, tidlig ultralyd og tvillingabort, økt bistand på minst én prosent og nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Her er det mye Senterpartiet kan være enige om. Det er ingenting jeg reagerer på, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp) til Vårt Land.

Les også: Avstanden mellom KrF og Venstre øker

Ifølge avisen ønsker verken Høyre, Venstre eller Ap å kommentere selve kravene.

Hareide sa torsdag at han ikke vil betegne kravene som et ultimatum, men heller et veikart i potensielle regjeringsforhandlinger. For partiet er sakene viktigere enn regjeringskonstellasjon, selv om Hareide ønsker en sentrum/høyre-regjering.

Her er KrFs krav, fem punkter med hver sine to underpunkter:

Annonse

1. Et raust samfunn med plass for alle. Innebærer at ingen skal sorteres bort når de er små - eller «stemples ut» når de er gamle. Det skal bli mindre forskjeller mellom folk. KrF-krav: Nei til bioliberalisering, tidlig ­ultralyd og tvillingabort. Kamp mot utenforskap og barnefattigdom. Øke barnetrygden.

2. Styrke nære fellesskap og distrikt. Nære fellesskap er lim for samhold og tillit. Frivillig engasjement gir et varmere samfunn. KrF-krav: Taktskifte i distriktspolitikken, sterkere satsing på frivilligheten og ideell sektor.

3.Familievennlig samfunn der barna settes først. Det trengs valgfrihet, gode barnehager og en skole der alle blir sett. KrF-krav: Valgfrihet med samtidig satsing på kontantstøtte og barnehager. Lovfesting av en lærernorm som gir 15 elever per lærer på barnetrinnet, og 20 på høyere trinn.

4. Løfte den kristne kulturarven. Når vi er rotfestet i egen kulturarv, kan vi møte andre med trygghet og åpenhet. Barna trenger å lære om kristne verdier i skolen. Det er ikke nøytralitet, men verdiforankring og rom for mangfold man trenger i skolen. KrF-krav: Ha støtte for K’en i KRLE-­faget. Nei til kutt i støtten til trossamfunn; troen skal ha plass i det offentlige rom.

5. Norge skal ikke være seg selv nok. I en urolig verden skal man ikke akseptere urett. KrF-krav: Stille opp mot urett. Bistanden må holdes på 1 %, med reformer som gjør den mer fattigdomsrettet og forutsigbar. Klimatrusselen må møtes med mer offensive tiltak og et klart nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Neste artikkel

– EØS-avtalen er det beste vi har for å beskytte oss når Trump går til full handelskrig