Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rødt-lederen tar brexit-velgerne i forsvar

Høyrepopulistene vil få kraftig vind i seilene dersom Storbritannia likevel skulle bli værende i EU, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Inspirert av brexit varsler han fornyet kamp mot EØS.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener misnøyen som førte til brexit må tas på alvor. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix

Flere mer eller mindre finurlige løsninger for hvordan Storbritannia kan bli værende i EU er blitt lansert de siste dagene. Enkelte har sågar tatt til orde for at parlamentet kan trosse rådet fra befolkningen i torsdagens folkeavstemning.

Les også: Slik reagerer Bonde-Europa på brexit

– Det er en dypt udemokratisk impuls som jeg håper ikke vil få gjennomslag. Det vil føre til et berettiget raseri mot dem som tapte folkeavstemningen og bare bekrefte høyrepopulistenes fortelling om en politisk elite som ikke bryr seg om hva vanlige folk mener, sier Rødt-lederen til NTB.

Forsvarer brexit

EU-motstanderen Moxnes gleder seg over resultatet i folkeavstemningen, men erkjenner at ikke alle som stemte for brexit gjorde det av grunner han vil applaudere.

– Det var åpenbart en understrøm av fremmedfrykt og rasisme som høyrepopulistene spilte på i brexit-kampanjen. Det tar vi avstand fra. Men ønsket om mindre makt til EU og mer makt til eget parlament er verken rasistisk eller sjåvinistisk, sier Moxnes.

Les også: Islands president: – Brexit er gode nyheter for Norge

Han mener meningsmålingene viser at mange av dem som stemte for brexit, er fattige briter uten høyere utdannelse.

– Dette er mennesker som hardest har fått føle konsekvensene av EUs politikk. Det er et tankekors at britisk venstreside sto side om side med David Cameron, EU-kommisjonen og de store multinasjonale selskapene for et fortsatt medlemskap når mange av arbeiderklassevelgerne ønsket seg ut av unionen, sier Rødt-lederen.

Oppgjør mot EØS

Moxnes håper brexit vil føre til en forsterket kamp mot EU på europeisk venstreside.

– Hvis venstresiden forsvarer EUs kuttpolitikk, vil de som merker nedskjæringene kun bli stående overfor ett politisk alternativ, nemlig sjåvinister og høyrepopulister. Da er vi ille ute, sier han.

Hvis venstresiden forsvarer EUs kuttpolitikk, vil de som merker nedskjæringene kun bli stående overfor ett politisk alternativ.

Annonse

Moxnes mener det er gode grunner til at «vanlige arbeidsfolk» er kritiske til Brussel.

– Dette er et oppgjør mot overstyring og en politikk som fører til arbeidsledighet og økte forskjeller, sier Rødt-lederen, som gjentar kravet om å si opp EØS-avtalen.

– EØS-avtalen gjør at Norge underlegges EU og selges ut bit for bit. Forskjellene har økt i 30 år. Stemmeretten blir gradvis undergravd fordi det går samme vei uansett valgutfall, sa Moxnes på en oppsummerende pressekonferanse før sommerferien.

Sosialistfestival

Rødt går til valg på å kaste Erna Solberg som statsminister, men vil ikke gi blankofullmakt til en Ap-ledet regjering heller.

– Vi har blikket festet på 2017 og ønsker å dra et nytt flertall i riktig retning. Men våre ambisjoner går lenger. Vi vil bygge en folkebevegelse som kan danne et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge, sier Moxnes.

Les også: Svenske skogeiere frykter Brexit-konsekvenser

Et tenkt bidrag i så måte er en egen festival for «sosialister og progressive», som partiet arrangerer i Oslo i august. Ambisjonen med festivalen Popvenstre er å gjøre venstresiden mer utadvendt og danne motstykke til politiske torgmøter og festivaler i andre land.

– Tanken er å gjøre politikk interessant og spennende for alle dem som aldri ville finne på å oppsøke et partiarrangement, sier Moxnes. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997