Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pro-EU politiker drept på åpen gate

Den 41 år gamle britiske Labour-politikeren Jo Cox døde etter å ha blitt skutt på åpen gate i Birstall sørvest for Leeds.

Det er Labour-politiker Jo Cox som ble skutt på åpen gate utenfor Leeds torsdag. Foto: Reuters

Cox ble angrepet i nærheten av et bibliotek der hun hadde deltatt på en tilstelning, og hun ble etterlatt blødende på fortauet, melder Sky News. Ifølge enkelte meldinger ble hun også knivstukket av angriperen.

BBC melder at en 52 år gammel mann er pågrepet i forbindelse med angrepet, og mannen er navngitt som Tommy Mair, beboer i landsbyen der biblioteket lå.

EU-tilhenger

Cox er kjent som tilhenger av fortsatt britisk EU-medlemskap og angriperen skal ifølge enkelte øyenvitner ha ropt «Storbritannia først». Motivet bak angrepet er imidlertid ikke kjent. Angrepet kan dermed ha sammenheng med den pågående Brexit-kampanjen, men dette er kun spekulasjoner foreløpig.

En mann i 40-50-årene, som skal ha forsøkt å uskadeliggjøre angriperen, ble lettere såret i angrepet. Mannen skal ha jobbet i et renseri i nærheten og basketaket mellom de to pågikk angivelig i over 15 minutter.

Sjokkerte reaksjoner

Tobarnsmoren Cox, som tidligere arbeidet for hjelpeorganisasjonen Oxfam, ble valgt inn i Underhuset for Labour i 2015. Hun er gift med Brandan Cox, som var spesialrådgiver for tidligere statsminister Gordon Brown.

Statsminister David Cameron gir i en Twitter-melding uttrykk for stor bekymring over meldingene om attentatet på Cox.

– Våre tanker og bønner går til Jo og hennes familie, skriver Cameron.

Annonse

Labour-leder Jeremy Corbyn kaller meldingen om angrepet på Cox «forferdelig».

– Jeg er helt i sjokk over nyheten om angrepet på Jo Cox. Hele partiet tenker nå på henne og familien, skriver han på Twitter.

Hjemmelaget våpen

56 år gamle Hithem Ben Abdallah befant seg på en kafé tett ved stedet der angrepet på Cox fant sted og ble øyenvitne til dramaet.

– Det var en modig mann der, og en annen mann med hvit baseballcaps som han forsøkte å få kontroll på. Mannen med baseballcapsen trakk plutselig fram et våpen fra bagen sin, forteller han til BBC.

– Mannen med våpenet gikk noen steg bakover og avfyrte det. Deretter avfyrte han nok et skudd ned mot fortauet, forteller han, og beskriver våpenet som tilsynelatende hjemmelagd.

Cox skal allerede ha ligget såret på fortauet da hun ble skutt av angriperen.

Cox har også markert seg med støtte til at Storbritannia skal intervenere i Syria. Hun har bakgrunn fra blant annet Redd Barna og andre humanitære organisasjoner.(©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997