Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

På tide å gravlegge blågrønn drøm

I dag blir den blågrønne regjeringsdrømmen gravlagt en gang for alle. Det eneste uavklarte spørsmålet er hvorvidt Venstre søker medlemskap i Solbergs regjering eller ikke.

Siden valget 11. september har ulike sentrumspolitikere forsøkt å holde liv i drømmen om en Høyre/sentrums-regjering, alternativet som både KrF og Venstre gikk til valg på. Men alternativet som framsto som svært lite sannsynlig allerede før valget, ble gjort utenkelig med valgresultatet. Både Venstre og KrF var svært nær ved å ryke under sperregrensen. Frp, på den andre siden, oppnådde 15,2 prosent oppslutning. Dermed fikk partiet nær dobbelt så mange stemmer som KrF og Venstre gjorde til sammen.

Å tro at dette gir et grunnlag for en levedyktig Høyre/sentrums-regjering er å tro på julenissen. At sentrumspolitikere har valgt å holde muligheten åpne, er mest av alt tomt prat og bortkastet tid.

Når de fire samarbeidspartiene i dag møtes for samtaler, er det på høy tid å gravlegge sentrumsdrømmen for denne gang. KrFs leder Knut Arild Hareide erkjente på mandag, i NRKs Politisk kvarter, at dette møtet trolig blir det siste for KrFs del. Han var samtidig tydelig på at KrF ikke vil inngå noen ny samarbeidsavtale med regjeringen, men gå i opposisjon og forhandle fra sak til sak.

Det er denne strategien KrFs landsstyre meislet ut allerede for ett år siden, og som partiet siden har holdt seg til. Det er betryggende at KrF holder fast ved sine løfter om a) ikke sitte i regjering sammen med Frp, og b) gå i opposisjon dersom målet om blågrønn regjering ikke lar seg realisere.

Venstres strategi har ikke vært like tydelig som KrFs. Likevel har vi hørt så mange sentrale venstrefolk avvise et regjeringssamarbeid med Frp at det vil oppfattes som et løftebrudd dersom Venstre likevel går i regjering med Høyre og Frp.

Oppsummert

Siste møte

1 I dag møtes de fire samarbeidspartiene på borgerlig side for å sondere regjeringsalternativer. Det bør bli det siste møtet for KrFs del.

Holder fast

2 KrF-leder Knut Arild Hareide holder fast på at partiet går i opposisjon dersom en blågrønn regjering ikke lar seg realisere.

Høy risiko

3 Venstre tar høy risiko dersom partiet går inn i en regjering sammen med Frp. Samtidig er det forståelig ettersom partiet ellers vil havne i en politisk bakevje.

Annonse

Samtidig er det forståelig om Venstre vurderer regjeringssamarbeid. Når valgresultatet i praksis har flyttet vippepunktet i Stortinget fra Venstre til KrF, risikerer Venstre-leder Trine Skei Grande og de andre i stortingsgruppa å komme i en politisk bakevje. For Grandes egen del vil hun ha større innflytelse som kunnskapsminister i en mindretallsregjering, enn som komitémedlem uten maktmidler i Stortinget.

Å gå inn i en regjering sammen med Høyre og Frp, som i tillegg lever på KrFs nåde, er selvsagt et høyrisikoprosjekt for Venstre. I tillegg til å legge seg ut med tillitsvalgte som har brukt valgkampen på å forsikre velgerne om at partiet ikke vil regjere sammen med Frp, vil den «nye» Solberg-regjeringen måtte leve med et langt mindre medgjørlig storting enn den forrige.

Det Venstre kan håpe på, er å bli tilgitt av grasrota og velgerne dersom partiet gjennom regjeringsforhandlinger blokkerer konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja de neste fire årene.

Neste artikkel

Ap-velgere foretrekker Rødt foran KrF