Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Naturviterne-leder: - Utslag av janteloven å kritisere Tine-honorar

Styreleder i Tine, Trond Reierstad, har møtt kritikk fra flere hold etter at det tidligere denne uka ble kjent at han mottok til sammen 917.000 kroner i honorarer og godtgjørelser i kraft av vervet som styreleder. Blant kritikerne finner vi blant andre Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og småbrukarlag, stortingsrepresentantene Per Olaf Lundteigen (Sp) og Torgeir Trældal (Frp). Lederen for Naturviterne, Finn Roar Bruun, karakteriserer krtikken som preget av misunnelse og uttaler han skulle ønske at janteloven forsvant fra landbruket og Distrikts-Norge. - Jeg mener lønn og honorar må bestemmes av markedspris for angjeldende stilling, ansvar, oppgaver og resultater. Hva som er riktig honorar for styreleder i Tine må årsmøtet avgjøre. Jeg regner med at Tines tillitsvalgte vurderer dette på en god måte og at det betyr mye for dem å ha rett person i dette vervet, skriver han på bloggen sin. Han mener vider at kritikken mot styrehonoraret Reierstad har mottatt er smålig og usakelig. Han viser til at av et honorar på 917.000 kroner, er 417.000 godtgjørelse for utgifter og avløser, noe Tine meddelte i en pressemelding fredag. - At styreleder i Tine driver gård må være en utpreget fordel, og faktisk en forutsetning for å være medlem/ andelseier i et samvirkeforetak. Han må selvfølgelig få avløser når han skal skjøtte vervet sitt. Da står vi igjen med en halv million i rent honorar, nært opp til gjennomsnittslønna i Norge. Det er kanskje greit? I hvert fall blir gjennomsnittsinntekt brukt som argument i saken, men da i forhold til bøndenes inntekt, skriver Bruun.

Les også: Nytt milliardoverskot for Tine

- Hvorfor skal styreleder i Tine tjene like mye som medlemmene? Ansvaret oppgaver og krav til resultater er forskjellig. Skal man sammenligne med den som tjener minst blant Tines eiere eller den soml tjener mest? Om man bruker det siste, er jo honoraret til Reierstad alt for lite, skriver han videre.

Annonse

Styrelederen fikk i Nationen fredag støtte fra Gaute Lenvik i NHO Mat og Landbruk og BI-forsker Per Ingvar Olsen.

Reierstad, som har vært styreleder i Tine siden våren 2010, ble vraket av valgkomiteen tidligere denne måneden. De innstiller Tor Inge Eidesen fra Haugesund som ny styreleder.

Neste artikkel

Fylkesutvalget i Sør-Trøndelag stoppet ikke Norsk Kylling i Orkdal