Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet mener hesteeier sulter dyra

Flere varslere har kontaktet Mattilsynet angående et hestehold i Sirdal. Eieren på sin side mener hun blir urettmessig hengt ut og hetset.

OBS! Hesten på bildet har ingenting med hestene i saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Jon Haaland

Både Avisen Agder og NRK Sørlandet omtaler saken. Det gjelder et hestehold i Sirdal i Vest-Agder.

– Det er en alvorlig sak fordi enkelte dyr er delvis magre og til dels avmagret. Og det er såpass stort antall dyr, sier avdelingssjef for Mattilsynet region vest Odd Ivar Berget til NRK.

Eieren på sin side mener det er forskjell på å være tynn og å være avmagret, og påpeker at samtlige veterinærer som har vurdert dyras helsetilstand har konkludert med at de kan komme til hektene igjen om de får nok mat og drikke. Mattilsynet fastholder overfor NRK at de mener dyrene var magre og til dels avmagret.

Basert på varsling

Det er privatpersoner som har varslet Mattilsynet, flere har også vært og tatt bilder av dyrene. Etter det Nationen kjenner til, har saken florert og blitt diskutert i diverse grupper på Facebook, hvor det blant annet ble postet bilder av noen av hestene.

Eieren mener dette er netthets. Hun sier folk har oppsøkt gården for å ta bilden, at hun har mottatt trakasserende meldinger på mobilen og blitt hengt ut i sosiale medier.

Alt dette er nå anmeldt, sier kvinnen til Avisen Agder og NRK.

– Saken har eskalert helt ut av proporsjoner. Vi har fått telefoner helt ifra Buskerud med bekymringsmeldinger angående hesteholdet. Dette er en av forbannelsene sosiale medier som Facebook fører med seg, sier Jon Uleberg ved Sirdal lensmannskontor til Avisen Agder.

Flere tilsyn

Annonse

Mattilsynet har vært på to tilsyn hos hesteeier. Ved det første tilsynet, var situasjonen ifølge Berget dårlig. Ved andre tilsyn, gjennomført 4. august, var situasjonen bedret noe.

Likevel er ikke hesteeieren i mål, mener Mattilsynet, som har gitt henne frist fram til 1. oktober for å bedre forholdene. Mattilsynet varsler at om ting ikke er bedret, vil de sette inn tiltak som å redusere antall dyr eller avvikle hele dyrehodlet.

Rapporten fra det siste tilsynet er ikke ferdigstilt.

Langvarig konflikt

Etter det Nationen kjenner til, er det ikke første gang dyreeieren er i trøbbel med Mattilsynet. Tilsynet har vært på jevnlig befaring der siden 2003, og ektemannen til hesteeieren, den andre gårdbrukeren, er tidligere fradømt retten til å holde storfe i Dalane tingrett.

Nationen har også fått innsyn i et dokument fra 2008 der Mattilsynet skriver at de har funnet uregistrerte storfe på gården, tross vedtaket om at eieren ikke har rett til å holdde storfe.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997