Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lang dags ferd mot valgnatt

Klokka 21.00 kommer valgdagsmålinger og prognoser. Kan vi egentlig stole på dem?

Statsminister Erna Solberg (H) ga i dag sin stemme. Om noen timer vet hun om hun fortsatt er sikret flertall. Foto: Marit Hommedal

De siste valgene har mye av spenningen om hvem som blir valgvinnere og -tapere blitt utløst klokka 21.00, samtidig som de siste valglokalene stenger. Da kommer valgdagsmålinger basert på svarene fra et utvalg velgere, rett etter at de har avgitt sin stemme. Eller prognoser, basert på stemmer som er talt opp.

Disse valgdagsmålingene og prognosene regnes som sikrere enn de vanlige meningsmålingene, der folk blir spurt om hva de planlegger å stemme.

• Les også: Nå går vi til valg for en svakere regjering

Selv om valgdagsmålingene også tidligere har hatt betydelige avvik fra de endelige resultatene, har de alltid truffet med hensyn til hvilken «blokk» som stikker av med flertallet.

Om noen få timer får vi en valgdagsmåling, foretatt for VG, og to ulike prognoser fra henholdsvis NRK og TV2. Men det betyr ikke at vi dermed sitter med svaret om hvem av Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som blir vår neste statsminister.

Annonse

Alt tyder på at blir svært jevnt mellom regjeringsalternativene. Vi vet at prognosene og målingene aldri er helt presise. I år er det dessuten grunn til å tro at målingene er enda mer usikre enn det vi har vært vant til. Meningsmålingene viser store regionale og lokale forskjeller. Det betyr at det blir enda vanskeligere å «vekte» målingene og prognosene mot et mest mulig korrekt resultat.

• Les også: Slik vart landbruket med Frp

Dessuten, hvis styrkeforholdet mellom borgerlig og ikke-borgerlig side er så jevnt som målingene tyder på, er det ikke utenkelig at valgdagsmålingen og prognosene vil vise ulike flertall.

For alle som følger spent med, kan det bety en lang dags ferd mot et endelig valgresultat. Dette er ikke avgjort før siste stemme er talt opp.

Neste artikkel

KrF avslutter navnekrig – sier ja til Vestland fylke