Annonse

Lager ost i bassenget

Da den energiske bonden Olav kjøpte konferansehotellet Thorbjørnrud på Hadeland regnet folk med at ville snu de ærverdige bygningene på hodet. Men ysteri i svømmebassenget? Den så ingen komme.

Det gamle svømmebassenget ble ombygget til et helprofesjonelt ysteri. Her produseres over 20 tonn ost i året. Foto: Mari Svenningsen.

Kanskje er det hans konstante pågangsmot eller mangel på impulskontroll som må ta skylden for Olav Lie-Nilsen mange ville ideer. Det er som er helt sikkert er at folk var skeptiske da bonden fant ut at han skulle anlegge eget ysteri på hotellet. Nærmere bestemt i hotellets egen svømmehall.

Thorbjørnrud Hotell

Adresse: Sagveien 8, 3520 Jevnaker

Telefon: 61 31 71 00

E-post: booking@thorbjornrud.no

Info: www.thorbjornrudhotell.no

Og dermed ble det gigantiske bassengområdet bygget om til et profesjonelt ysteri. Med den gode takhøyden og sine store flotte vindusflater, med utsikt over nydelige Randsfjorden, egnet lokale seg perfekt. Her produserer sveitsiske ystere pultost, Hadelands-cheddar og to typer blåmuggost; Blå Ku og Blå Sau. Sistnevnte produseres nå i så store mengder at utover å mette hotellets fornøyde munner, skal de debutere i delikatessebutikkene.

Selvforsynt

I tillegg til å servere gjestene egenproduserte ureiste oster, ville Olav at hotellet skulle være selvforsynt med melk, kjøtt og grønnsaker. På Hadeland skulle han lage den beste lokalmaten i Norge. Så da han kjøpte hotellet for fem år siden, bestemte han seg like godt for å kjøpe en fraflytta gård på Gran i samme slengen.

Gården «Øvre Kjekshus» ble et livsprosjekt for Olav. I tillegg til å totalrenovere den gamle gården til å bli en levnende gård i full drift, han har bygd og fylt fjøsene med 300 vinterforede sauer, 200 storfe og slaktegris som går ute og graver i bakken. Lokal ressursutnyttelse og utstrakt bruk av utmarksbeite er en viktig del av driften på gården. I dag lager han egne skinker, pastrami, pateer og spekemat av de frittgående dyra til hotellets gjester.

Olav er opptatt av at gjestene hans skal vite hvor maten kommer fra, og serverer gjerne morsomme historier fra gården sammen med rettene. Som grisen Dagmar, som nektet å slaktes og rømte fra slakterbilen. Den fikk leve et år, før den ble så diger og mannevond at han året etter ble til deilig fennikelsalami.

Historisk sus

Hovedhuset, som er hotellets signaturbygg, var i sin tid den gamle direktørboligen til Hadelands Glassverk, og eiendommen kan spores tilbake til 1300-tallet. På 1980-tallet tegnet arkitekt Alf Bastiansen et tilbygg i teglstein og glass, som er en sjelden perle i seg selv. De lange gangene, som minner om kunstmuseet Louisiana utenfor København, er fylt med utstillinger av Norske kunstnere og fra hotellets egen samling. Fra de store vindusflatene kan man beundre utsikten til den historiske hagen som er satt tilbake til sin opprinnelse av botanikere og arkeologer. Olav gjør nemlig ingen ting halvveis når han først setter i gang.

Matfilosofi

«Ikke et vondt ord om innendørssvømming, men personlig synes jeg det er morsommere å kunne tilby gjestene mine egenprodusert ost, enn et klorvannsbad»

Olav Lie-Nielsen
Annonse

Olav er brennende engasjert i distrikts- og landbrukspolitikk, og står midt i krysningspunktet mellom tradisjonelt landbruk og innovativ næringsvirksomhet.

– I 2016 satser vi for fullt på agribusiness. Vi ønsker å være et naturlig møtested for mat- og landbruksvirksomheter, og tilbyr nå konferanser og studieturer for aktører i næringsmiddelproduksjonen i landlige omgivelser.

– Vi bruker mye tid på å formidle filosofien og galskapen lidenskapen som ligger bak valgene våre. Vi ønsker å øke bevisstheten rundt lokalmat, levende kulturlandskap og dyrevelferd, og har derfor valgt å ha hånd om hele verdikjeden selv, sier den entusiastiske gründeren. Mellom spadetakene med møkk på gården, og turer til Tyskland for å finne den beste avlssæden til sauebesetningen, bruker han tiden sin som matformidler og osteentusiast sammen med hotellets gjester.

Fra jord til bord

Olavs ønske om å ha en hånd på rattet i hele næringskjeden er bakgrunnen for det populære osteforedraget «I Kuas fotspor». Kurset forgår på mesaninen over ysteriet, og tar hotellgjestene med på en spennende smaksreise fra gården hans, der den beste og feiteste melka melkes fra jerseykuene, og videre inn i ysteriet der ostene blir utviklet før de triller ut på ostefatet til kursdeltakerne.

– Nærheten til maten er blitt borte for de fleste av oss. Vi vil gjenopprette denne forbindelsen ved å invitere gjestene våre inn i et matunivers der de kan nyte mat, lære om mat og forstå mekanismene bak det verdifulle i lokal og bærekraftig matproduksjon, avslutter bonden.

Neste artikkel

Mange utsetter eierskiftet