Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kristian Tonning Riise danket ut Gunnar Gundersen

Flertallet av de 90 stemmeberettigede på nominasjonsmøtet til Hedmark Høyre tirsdag kveld gikk inn for Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise på førsteplass på stortingslista.

Kristian Tonning Riise sto på andreplass på lista i Hedmark ved stortingsvalget 2013, men vil altså trone på topp til neste år. Foto: Unge Høyres Landsforbund

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise (27) stakk av med seieren under kampvoteringen på Hedmark Høyres nominasjonsmøte tirsdag kveld.

Han fikk totalt 51 av stemmene, mot 39 som gikk til nåværende stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (60).

Eli Wathne fra Kongsvinger endte på andreplass, mot komiteens innstilling. De hadde innstilt på Anne Øvrum fra Sør-Odal, men hun tapte med 44 mot 46 stemmer.

Jane Meyer fra Hamar var av komiteen foreslått på tredjeplass, men fikk to motkandidater, Terje Hylen fra Tynset og Sissel Frang Rustad fra Åmot. Voteringa på den plassen pågikk fremdeles i halv ti-tida tirsdag kveld.

Gundersen ferdig på tinget

Gunnar Gundersen ønsket ikke å kommentere resultat av voteringa tirsdag kveld, men etter det Nationen får opplyst betyr avgjørelsen at Gunnar Gundersen er ferdig som stortingsrepresentant.

Han har nemlig takket nei til å stille på en plass lengre ned på lista, skriver nominasjonskomiteens leder Leif Gjessing i en sms.

Les også: Kleveland på topp for Sp i Vestfold

Komiteen hadde kommet med en delt innstilling på forhånd, noe som betyr at de ikke klarte å bli enige om hvem som skulle stå på topp. Dermed var det opp til nominasjonsmøtet å avgjøre hvem det ble.

Nominasjonsmøtet ble avholdt 18. oktober på hotell Scandic Elgstua i Elverum.

– Tap for distrikts-Høyre

På Facebook-profilen til Tonning Riise rant det inn med gratulasjoner tirsdag kveld. Han talte for delegatene og takket for tilliten etter at resultatet var klart.

– Det er et stort ansvar som nå hviler på mine skuldre, og mange forventninger, sier Tonning Riise til Hamar Arbeiderblad.

Gunnar Gundersen har sittet i 11 år og 18 dager på Stortinget i skrivende stund. Han er andre nestleder i næringskomiteen.

Han sitter også som medlem av Europakomiteen og av fullmaktskomiteen, i tillegg til at han er nestleder i Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene.

Les også: Klinge foreslått som toppkandidat

Når Gundersen nå blir vraket fra stortingslisten, til fordel for Riise, så tyder det på at distriktshøyre er i ferd med å smuldre bort også i Hedmark.

Geir Pollestad, leder næringskomiteen
Annonse

Nærimgskomiteens leder Geir Pollestad syns det er synd å miste en veteran som Gundersen. Han reagerer på utfallet av møtet.

– Nominasjonen i Høyre viser at «bunadshøyre» er på vikende front også i Hedmark. Jeg har beundret Gunnar Gundersen mot, vilje og evne til å tale distriktenes sak i Høyre for eksempel i rovdyrpolitikken. Når Gundersen nå blir vraket fra stortingslisten, til fordel for Riise, så tyder det på at distriktshøyre er i ferd med å smuldre bort også i Hedmark, sier han tirsdag kveld.

Kan bli en av de yngste

Kristian Tonning Riise har ikke tidligere sittet på Stortinget. Han var andrekandidat for partiet i Hedmark ved valget i 2013, men kom ikke inn.

Det var lenge jevnt mellom Høyres andre mandat, som altså ville vært Tonning Riise, og SVs første mandat, til førstekandidat Karin Andersen. Kort tid etter valget ble det klart at det var Andersen og SV som fikk det aktuelle mandatet, og dermed fikk Høyre kun én plass på Stortinget.

Førsteplassen regnes dermed som sikker plass, mens andreplassen er usikker.

Dersom Tonning Riise velges inn, kan han bli en av de yngste stortingspolitikerne på mange år. Han vil trolig også være en av de yngste listetoppene i forkant av valget neste år.

Les også: Dale kan forsvinne fra rikspolitikken etter valget

Hedmark har sju stortingsrepresentanter i dag.

I inneværende periode er de sju representantene Knut Storberget, Anette Trettebergstuen og Tone Merete Sønsterud fra Arbeiderpartiet, Tor André Johnsen fra Frp, Gunnar Gundersen fra Høyre, Trygve Slagsvold Vedum fra Sp og Karin Andersen fra SV.

Usikkert utfall

Det var i forkant knyttet stor spenning til hvem som ville havne øverst på lista. Det lå an til å bli svært jevnt mellom kandidatene. Undersøkelser gjennomført av lokalaviser i Hedmark viste at flertallet av delegatene foretrakk Tonning Riise, mens flertallet av medlemmene foretrakk Gundersen.

Forrige uke ble det også klart at hele toppledelsen i fylkeslaget i Hedmark, minus Gunnar Gundersen selv, gikk inn for Kristian Tonning Riise som kandidat.

Jane Meyer fra Hamar, som nå står på fjerdeplass på lista, hadde i utgangspunktet planer om å stille som førstekandiat.

Hun trakk sitt kandidatur til fordel for Tonning Riise. Hun har uttalt til flere medier at hun mener han er den riktige kandidaten for fylket nå.

Neste artikkel

Ap og Sp må forholde seg til fakta