Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

KrF kan sikre et annet flertall

Det står respekt av KrFs avgjørelse om ikke å gå inn i regjering med Frp. Nå kan KrF sikre flertall for en annen distrikts- og jordbrukspolitikk.

At KrF denne uken valgte å ikke gå inn i regjering med Frp, kom ikke som noen stor overraskelse. Partiet og leder Knut Arild Hareide har lenge signalisert at det var uaktuelt å sitte i samme regjering som Frp. KrFs ønskeregjering – en trepartiregjering med Høyre, KrF og Venstre – var heller aldri et alternativ i praksis.

Likevel står det respekt av partiets avgjørelse om å si nei til regjeringsmakt. Kanskje ligger det deri en erkjennelse av at KrFs makt blir vel så stor som vippeparti på Stortinget. Det betyr både at regjeringen må tilnærme seg KrF for å få flertall, men også at KrF kan sikre flertall sammen med opposisjonen i saker der KrF er uenig med regjeringen.

Dat er det interessant å merke seg at Hareide, når han forklarer bakgrunnen for partiets valg, blant annet viser til at det er store avstander i landbrukspolitikken og distriktspolitikken.

Det gir et håp om at KrF og de øvrige opposisjonspartiene finner sammen den neste fireårs perioden, selv om statsminister Erna Solberg torsdag sa hun arbeider med å finne en måte å styre på som gjør at KrF sikrer regjeringen flertall. Til NRK sa Solberg at regjeringen må basere seg på sak-til-sak-samarbeid med KrF, og antydet at regjeringen må strekke seg for å få til det.

Hareide har selv pekt på at distrikts- og landbrukspolitikken har vært utfordrende områder for KrF. Det viste også valgresultatet. KrF gikk tilbake i 145 av 149 distriktskommuner ved valget. Partiet fikk 3,4 prosent, som er under landsgjennomsnittet, og vår undersøkelse viste at partiet gikk mer tilbake i distriktene enn i byene. Mye skyldes selvsagt Senterpartiets fremgang. Men det er dramatisk for KrF å tape oppslutning i distriktene.

Oppsummert

To eller tre parti?

1 Mens KrF tidligere denne uken valgte å trekke seg fra regjeringsforhandlinger, er det fremdeles usikkert hva Venstre gjør.

Distrikt og landbruk

2 KrF-leder Knut Arild Hareide har trukket fram distrikts- og landbrukspolitikken som politiske områder som har vært spesielt utfordrende for KrF.

Nytt flertall

3 Det borger godt for at KrF i den neste fireårs perioden ser at partiet kan danne andre flertall enn med en Solberg-ledet regjering.

Annonse

Det ligger i kortene at KrF sikrer et flertall for statsbudsjettet i høst. Men derifra og de neste fire årene må KrF søke løsninger der partiet får mest tilbake. Skal Solberg-regjeringen sikre støtte i Stortinget med KrF, må landbruks- og distriktspolitikken endres. Regjeringen må også merke seg at de ikke har flertall for den landbrukspolitikken de ønsker å føre. Når nytt jordbruksoppgjør skal utformes til våren, er dette noe regjeringen faktisk må ta hensyn til.

KrF var definitivt en viktig brems for den mest liberaliseringskåte landbrukspolitikken til regjeringen i forrige periode. Men det blir vanskelig for Hareide å bygge opp igjen partiet fram mot neste valg ved å fortsette på samme lei.

Som partiets nyvalgte stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane, Tore Storehaug, nylig sa til Nationen: Du stemmer ikke på KrF for å protestere mot det som blir opplevd som en retning.

Neste artikkel

Hareide utelukker omkamp om regionreformen