Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kjære Styleconnection-Kristin og Sophie Elise

We need to talk...

Dette blogginnlegget er skrevet som et svar på blant annet dette innlegget, og ble først publisert på bloggen Gardsfruene.no. Innlegget gjengis med tillatelse fra Gardsfruene.

Jenter – takk for at dere åpner øynene for dyrevelferd og å ta vare på miljøet. Det er VELDIG BRA.

At dere velger å være veganer / vegetarianere tenker jeg også er kjempefint, og JA dere har helt rett – det er helt utrolig hvordan ting er på verdensbasis når det gjelder dyrevelferd og miljø og hva man putter i seg.

Les også: Kjendisblogger med flengende kritikk av landbruket

Jeg har selv sett noen av filmene dere refererer til og jeg blir selv kvalm av mye av det. Og jeg skjønner veldig godt at dere får sjokk når dere ser slike ting, og at det kan eksplodere i tastaturet…

Men det er flere viktige ting som må med i diskusjonen - for som med alt annet i verden er veldig få ting svart eller hvitt. For det første er de filmene dere hovedsakelig refererer til fra land som USA og Tyskland. Dere har helt rett, dyr blir behandlet som en industriell vare – som en spiker eller en sko. Det taes ikke hensyn til at det er levende individer og de har rett å slett et utrolig stusselig og uverdig liv. Som dere selv nevner så er det å bry seg om disse tingene i stor grad et verdisyn, og selv om man kunne ønske det er jeg er redd det er vanskelig å få alle folk i verden til å 100% slutte med animalske produkter på et knips.

Man ser en tydelig todeling i nettopp dette med verdisyn i spesielt de nevnte landene. Det er litt enten eller. For å sette det litt på spissen så spiser du enten organic og gjør yoga eller så sitter du overvektig med beina på bordet og lierer av deg utsang som ” Hell, Just cause I wanna eat the burger doesn't mean I wanna meet the cow “.

Men… som du selv skriver i teksten din Kristin: ”Hvis vi mennesker skal spise både kjøtt, ost, melk og egg, burde vi faktisk være forpliktet til se med egne øyne hva som faktisk foregår i produksjonen. ”

Jeg kunne ikke vært mer enig!!! En av mine hovedmantra er “ kjøttet vokser ikke i gildedisken " – for at man skal få kjøtt – må dyr DØ. Og hvorfor er det så vanskelig å koble? Jeg har hatt folk som sier til meg at jeg er en barbar som har HappyPigs, og så reiser de selv til Sverige for å kjøpe billigst mulig drittkjøtt, uten å forstå det er dyr som har hatt det værre enn HappyPigs - som de putter i fredagstacoen...

Og at du selv Kristin, har hatt en så ekstrem helomvending nå.. Hvorfor spiste du og promoterte bacon til og med i forrige uke? Du har levd i snart 30 år, du er en tilsynelatende oppegående jente og har tilgang til all informasjon i verden? Du sier jo også at folk har forsøkt å få deg til å se det store bildet før-… hvorfor har du ikke hørt etter? Hvorfor har du ikke endret noe før? Her tror jeg mye av problemet ligger; Hva skal til for å få folk til å åpne øyene? Og hva skal til for at de aktivt tar riktige valg i butikken, og at de støtter de forhold som legger til rette for god dyrevelferd?

Les også: Odelsjentas svar til kjendisbloggerne tar av på Facebook

Annonse

En ting jeg syntes det er vanskelig å forstå er hvorfor folk klager over dyrevelferd på den ene siden, mens de ikke sier et kvekk når bøndene sier at produksjonsforholdene politikerne legger opp til, ikke er bærekraftig for hverken dyr eller miljø? Dette er jo en av de heiteste debattene for tiden; nettopp hva skal landbruket være? Det er jo on the end of the day forbrukeren – deg og meg – og folk med beslutningsdyktighet som bestemmer. Det er dessverre som med mange andre ting i samfunnet, at pengene styrer mer enn man skulle ønske var tilfelle.

Når vi snakker om anbefalte filmer, så kan jeg anbefale dere å søke opp NRK´s Brennpunkt som gikk her for noen uker siden, som het ”Fremtidsbonden”. Regjeringen går ut å sier at ” fremtidsbonden” skal ha størst mulig fjøs, med flest mulig dyr, og de legger mer opp til industrialisering istedet for dyrevelferd og miljøhensyn. Slik regjeringen legger tilrette blir det global cowspiracy! De fleste bønder jeg kjenner ville heller hatt færre dyr og gitt de solskinn, kvalitetsmat og kjærlighet, kombinert med en stressfri hjemmeslakting - enn å stappe altfor mange dyr inn i et fjøs, som ikke tar hensyn til verken dyrene eller området gården ligger i. Jeg snakket med en bonde i USA her for noen år siden. Han hadde økt fra 200 til 2000 (!!) melkekyr på 10 år…. ( "normalt" i Norge er kanskje 25?) Og han hadde samme inntekt som for 10 år siden… og her kommer vi til noe av kjernen…

Fordi ETTERSPØRSELEN ETTER BILLIGST MULIG MAT ER STØRRE ENN FOLKS INNSIKT OG EVNE TIL Å HANDLE PÅ DYREVELFERD OG MILJØ.

Og det er her vi alle kan samarbeide om et opplysningsarbeid. Dette er en av hovedgrunnene til at jeg startet denne bloggen, gardsfruene.no i det hele tatt. For å formidle holdninger til dyreliv og landbruk, så folk skal forstå hvor viktige ting det handler om. At de ikke ser kyllingene kun som "pakke på pakke med kyllingfileet" som du sier, Sophie Elise, men faktiske dyr med et liv. Så folk gjennom det kan komme nærmere livsprosessene og bli fasinert og inspirert til å lære mer og påvirke til det landbruket man vil ha. Og jeg tror det er mer gjennomførbart og realistisk å endre landbruket til best for dyr og miljø - enn å omvende alle til å bli veganer på en dag.

En ting dere også må huske er at Norge er som økologisk å regne i forhold til de fleste andre I-land i verden når det gjelder landbruksprodukter. Vi bruker minst antibiotika i hele verden. Vi har av de høyeste kravene i verden på alle plan. Bønder i Tyskland hadde ledd om de hadde hørt at kuene våre hadde krav på madrass i båsen, eller antall uker på beite. Men selv de beste kan alltid blir bedre, og det gjelder også Norsk Landbruk. De absolutt fleste bønder driver med stor kjærlighet til dyra sine. De fleste vil drive på en måte som er best for både dyr, miljø og mennesker. Og da trenger forbrukernes stemme, etterspørsel og økonomien i regnestykket å matche med det man sier man vil ha.

Det er i veldig stor grad politikk og forbrukere som former landbruket. ..

Her heime på gården driver vi med frittgående HappyPig. Økologiske forede griser som går i skogen og spiser bringebærkratt og svømmer i fjorden, før de blir slaktet helt uten å ane noe, av det rundreisene slakteriet Mobilslakt. Men nå er Mobilslakt midlertidig ute av drift, fordi de ikke tjener penger. Kanskje det er noe vi sammen kunne hjelpe til å få på beina? Som et alternativ for dem som ikke er klar til å legge om til vegansk kosthold helt enda? Grisene våre sover seg igjennom hele slaktedagen, hester, hunder og katter rusler uanfektet rundt. Det er ikke stress å ane i lufta, grisene har hatt et lykkelig liv og en human avslutning. Skal man først spise kjøtt, blir det ikke bedre enn det.

Jeg vil invitere dere begge på gårdsbesøk en dag det passer. Her på gården har vi som mål å drive i tråd med naturen, og er i startfasen av å legge om til en enda mer bærekraftig drift. Kanskje vi skulle hatt det som et prosjekt sammen? Vi kan være en ”testgård” for fremtidens landbruk? I mellomtiden ber jeg dere ikke skjære alt over en kam, og å si at enten er man 100% uten animalske produkter eller så er man teit – det blir litt hardt å svelge for mange-…

Og husk at dere selv inntil for nokså kort tid siden, faktisk gjorde nettopp det dere advarer mot nå. Noe mange har gjort i generasjoner. Selv om man vil få til en bevisstgjøring og endring, så tenk på at de absolutt fleste i Norge lever sånn og at de kanskje hadde mottatt budskapet bedre, på en litt mer nyansert måte.

-Live-

Neste artikkel

Eksperter: Sophie Elise tar feil om kjøtt