Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Jegerne vant slaget om blyforbudet

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sikrer regjeringen flertall for å fjerne forbudet mot blyhagl under jakt. Naturvernforbundet raser, mens jegerne gleder seg.

Norges jeger- og fiskerforbund mener blyammunisjon er bedre egnet til jakt med hagle enn alternativene. Foto: Mariann Tvete

Regjeringspartiene går sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet inn for å fjerne forbudet mot blyhagl som ble innført i 2005. Det ble endelig klart under møtet i Stortingets energi- og miljøkomité torsdag.

I Norges Jeger og Fiskerborbund (NJFF) har de jobbet lenge for å få reversert forbudet, og gleden er stor.

– Vi er veldig fornøyd, det er klart det. Det er nesten et litt emosjonelt øyeblikk, det er så du får tilbake troen på at det nytter. Vi har jobbet i fem år og holdt tunga rett i munnen. Vi har hatt tro på at stortingspolitikere hører på rasjonelle argumenter og fakta, og det har de gjort, sier Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF.

Forbudet mot blyhagl ble innført i 2005.

Jobbet hardt

Han synes ikke det gjør noe at det fortsatt skal være forbud mot å bruke bly i våtmarksområder og på skytebanen.

– Det er greit. De viser oss tillit ved å gi oss sjansen til å vise at vi kan følge reglene for jakt i skog, fjell og våtmarksområder. Den tilliten skal vi vise oss verdig, sier Farstad.

– Er det flere skjær i sjøen for denne saken?

– Det kan det for så vidt være. Saken skal realitetsbehandles i Stortinget førstkommende tirsdag. Men vi er veldig betrygget av det brede flertallet. De snur jo ikke nå.

Han sier blyammunisjon er bedre egnet til jakt med hagle enn alternativene.

– Bly har en fantastisk allrounder kvalitet du ikke finner i noe alternativ. Det er tungt og egner seg til alle typer hagler. Det er også et rimelig alternativ, sier Farstad.

Skuffet mindretall

– At regjeringspartiene og Arbeiderpartiet går mot et særdeles tydelig råd fra Miljødirektoratet og sin egen miljøvernminister er skadelig og svært oppsiktsvekkende, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Annonse

Komiteen vedtok ellers å lage en handlingsplan for en giftfri hverdag, mens et forslag fra SV om et nasjonalt forbud mot enkelte miljøgifter kun fikk støtte fra Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

– Det er uforståelig at man sier ja til å til å øke utslippene av helseskadelig bly i naturen samme dag som man vedtar å lage en handlingsplan for en giftfri hverdag, sier SVs Ingunn Gjerstad til NTB.

Lyttet ikke til Sundtoft

Miljødirektoratet har sett på konsekvensene av å lempe på dagens forbud og går imot å tillate bruk. Vurderingen ble oversendt miljøministeren forrige uke.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier et brev til komiteen at hun trenger noe mer tid på å vurdere utredningen, men det fikk hun altså ikke.

– Med denne overkjøringen oppnår Høyres stortingsrepresentanter to ting: De bidrar til å slippe mer gift ut i naturen og de svekker sin egen miljøminister. Det er helt utrolig, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

– Natur og helse settes sjakk matt når våre folkevalgte så tydelig vender det døve øret til de klare miljø- og helserådene mot bruk av blyhagl, sier han.

Espen Farstad i Jeger- og fiskerforbundet ser det annerledes.

– Vi ser at blyhagl har hatt en dokumentert negativ miljøeffekt i våtmarksområder. Men slike negative miljøeffekter er ikke påvist på fastmark, altså i skogen og i fjellet, der denne ammunisjonen skal brukes, sier Farstad.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier blyhagl kan benyttes i nær sagt alle haglevåpen uavhengig av type og alder.

– Blyhagl er mer effektivt og bedre med tanke på dyrevelferd og sikkerhet, sier Vedum.

Neste artikkel

SV til knallhardt klimaangrep på Senterpartiet