Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hesteeier mener hatkampanje går på helsa løs

Hesteholdet som har vært under tilsyn av Mattilsynet i Sirdal, har fått mye oppmerksomhet. Nå mener hesteeierne at reaksjonene de har fått går på helsa løs.

Dette viser en av hestene som Mattilsynet tok bilder av under et tilsynet på gården i Sirdal i juni. Foto: Mattilsynet

Ifølge hesteeiernes advokat, Sveinung Ueland, har saken vært en stor påkjenning.

– De føler seg fullstendig overkjørt, og utsatt for en intens og massiv hatkampanje på sosiale medier med alvorlige trusler og sjikanering. Folk kjører opp til gårdstunet og speider på dem, sier han til NRK.

Det har vært flere vitner som tidligere har kontaktet Mattilsynet om det de mente var avmagrede hester, som Nationen har omtalt. Allerede på dette tidspunktet mente eierne de ble trakasserte i sosiale medier.

Flere av truslene mot hesteeierne er nå anmeldt til politiet.

– Det er så alvorlig at det går på liv og helse løs, sier Ueland til NRK.

Det har kommet fram at gården har vært under oppsyn av Mattilsynet i 13 år. Dokumenter Nationen har fått tilgang til viser at hesteeierne ble pålagt å avvikle storfeholdet de tidligere hadde.

Annonse

Mattilsynet er blitt møtt med krass kritikk for at eierne får fortsette dyreholdet som har vært i søkelyset siden 2013, blant annet fra Dyrevernalliansen.

– At Mattilsynet har akseptert disse forholdene over så lang tid, er oppsiktsvekkende. Mattilsynet burde grepet inn og fattet et vedtak om avvikling for lenge siden. Det er lite som tyder på at forholdene kommer til å bedres på gården, sier Kaja Ringnes Efskind i organisasjonen til Nationen.

Mattilsynet har forklart at årsaken til at de ikke har avviklet hesteholder, er at de ikke kan stoppe et dyrehold som ligger kun litt under grensen for det som er lovlig.

Ifølge NRK utførte Mattilsynet mandag denne uka nok en inspeksjon på gården. 32 av 42 hester er undersøkt, og Mattilsynet skal også vurdere ti siste hestene.

– Dyr skal ikke være avmagret. Det skjer at de blir magre, men de skal ikke være avmagret, sier avdelingssjef for Mattilsynet region vest, Odd Ivar Berget, til NRK.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997