Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Helgesen oppfordrer til kommune-dugnad for å redusere matsvinn

Norge skal redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030. Nå oppfordrer klima- og miljøministeren landets kommuner til å bli med på dugnad.

I Norge kaster en gjennomsnittlig norsk forbruker hvert år 42 kilo mat som kunne vært spist. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har sendt brev til alle landets kommuner om å bli med på en dugnad for å nå målet om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Flere av landets kommuner er allerede godt i gang med tiltak for å redusere svinnet:

Kristiansand kommune vedtok i fjor at byen skal kaste minst mat i landet og har blant annet innført det de kaller goodie-bags på byens serveringssteder for å gjøre det mer akseptert å ta med mat hjem, skrev Fædrelandsvennen i juli.

Også Trondheim kommune er i gang med et prosjekt for å redusere matsvinn i kommunale virksomheter og å utarbeide klimavennlige menyer. I en søknad til klimadirektoratet skriver kommunen at målet er å gi ansatte og beboere i kommunen økt kunnskap om konsekvenser av å kaste mat.

• Les mer: De som handler mye og sjelden, kaster mer mat

Annonse

I Norge kastes det årlig rundt 350.000 tonn brukbar mat. Godt over halvparten av dette svinnet oppstår hos forbrukerne

– Gjennom å redusere matsvinnet, sparer vi penger. Vi sparer også miljøet, og vi bruker maten til det den er ment for – mat. Økt fokus på matsvinn kan også føre til økt fokus på matkvalitet, sier Helgesen.

• Les mer: Norgesgruppen skal halvere matsvinnet innen 2025

Tirsdag signerer de store matvarekjedene (Norgesgruppen, Coop og REMA 1000) og en rekke andre bedrifter i hotell- og servicenæring, matindustri og primærnæring en erklæring der de forplikter seg til å redusere matsvinn.

Neste artikkel

Prioriter leirskulen