Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fylkesmannen sier nei til kyllingfabrikk på matjord

Orkdal kommune vil at Norsk Kylling skal bygge sin nye milliardfabrikk på matjord. Nå stikker Fylkesmannen kjepper i hjulene for prosessen.

Norsk Kyllings fabrikk på Støren skal legges ned, og en ny fabrikk skal bygges trolig enten i Orkdal eller Malvik. Foto: Ketil Blom Haugstulen

I fjor sommer ble det kjent at Rema-eide Norsk Kylling skal bygge en ny kyllingfabrikk i Midt-Norge. Flere kommuner har vært med i kampen om å få fabrikken som trolig vil koste mellom 1 og 2 milliarder kroner å bygge, og gi mellom 200 og 300 arbeidsplasser.

Nå er det kommunene Orkdal og Malvik som står igjen i kampen, men Fylkesmannen i Sør-Trøndelag stikker nå kjepper i hjulene for favoritten Orkdal.

Orkdal kommune ønsker nemlig å tilby Norsk Kylling en tomt som blant annet består av 140 mål matjord på Furumoen i Orkanger, og flytte matjorda.

• Les også: Kritiserer bygging av kyllingfabrikk på matjord

Det går Fylkesmannen imot, skriver avisa Sør-Trøndelag. Avisa har fått tilgang til et høringssvar fra Fylkesmannen hvor det blant annet foreslås å i stedet plassere anlegget på Mosøyan på Vormstad, som Fylkesmannen mener ikke vil ha like store konsekvenser som dersom man legger fabrikken på jordbruksareal.

Annonse

Fylkesmannen mener også at mulighetene for å reetablere jordbruksarealet til like god kvalitet andre steder vil være dårlige, og at det vil være vanskelig å finne egnet uproduktivt areal som kan brukes til oppdyrking. Samtidig mener Fylkesmannen at kommunen ikke har begrunnet godt nok hvorfor fabrikken trenger et areal på så mye som 200 mål.

• Les også: Nå er optimismen tilbake i kyllingbransjen i Trøndelag – satser milliarder

Orkdal kommune og Fylkesmannen møttes torsdag for å diskutere innsigelsene. Her gikk kommunen med på å komme tilbake med utfyllende informasjon til Fylkesmannen, i håp om å få Fylkesmannen til å snu.

Ifølge avisen vil fabrikken trolig ikke bli bygget i Orkdal dersom Fylkesmannen ikke ombestemmer seg fordi det vil bety en langtrukken klageprosess. Det skal ikke Norsk Kylling være lystne på.

Neste artikkel

Vellykket utfasing av narasin