Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frp åpner for å droppe «reforhandling» av EØS

Regjeringspartner Høyre har blankt avvist kravet fra Frp om å reforhandle deler av EØS-avtalen. Nå åpner regjeringspartneren for å bruke andre ord.

Om EØS: Tonen var mild mellom regjeringspartiene under NHOs EØS-debatt i Arendal tirsdag. Fra venstre: debattleder Ole Erik Almlid i NHO, Irene Johansen (Ap), europaminister Frank Bakke-Jensen (H), nestleder Anne Beathe Tvinnereim i Senterpartiet og Frps Sivert Bjørnstad. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Frontene bøyet av og tonen var mild da europaminister Frank Bakke-Jensen (H) og Frps Sivert Bjørnstad møttes i en paneldebatt om EØS i Arendal tirsdag.

Statsråden lovet å følge opp Frps krav til endringer i EØS-avtalen, men vil ikke høre snakk om ordet «reforhandling». Det er greit for Frp, så lenge resultatet blir det samme.

– Revnende likegyldig

Frp mener det er klare problemer med dagens EØS-avtale og krever stans i trygdeeksport, permanent grensekontroll og strengere kontroll med EØS-midlene som utbetales fra Norge.

Les også: Frp-velgere mest skeptiske til EØS

– Vi står fast ved EØS-avtalen, men ønsker forbedringer. Hvis det er mulig å oppnå det vi krever uten en reforhandling, er det ingenting som gleder meg mer. Det betyr jo at veien blir enklere, sier Bjørnstad.

– Om vi kaller det reforhandling eller forhandling innenfor dagens avtale er revnende likegyldig for oss, tilføyer han.

Les også: Her treng dei EØS-draghjelp i kvardagen

Under debatten i Arendal slo Bakke Jensen fast at han deler Frps syn på trygdeeksport, men framholdt at dette kan løses innenfor rammene av dagens avtale. Også forlenget grensekontroll og bedre kontroll med EØS-midlene kan fikses i dialog med EU, uten en reforhandling, mener statsråden.

Retorikk

Det var i et intervju med Dagens Næringsliv denne uka at Frp-leder Siv Jensen framsatte de tre konkrete kravene til endringer i EØS-avtalen.

– Vi er lei av meningsløs overstyring fra Brussel. Utviklingen må stoppes, sa Jensen.

– Dersom vi ikke tar denne kampen, frykter jeg for EØS-avtalens framtid, fortsatte hun.

Annonse

Bakke Jensen mener det i realiteten er lite som skiller Høyre fra Frp i EØS-spørsmålet.

– Det handler nok mer om retorikk. Vi er enige om at avtalen ligger i bunnen for vår europapolitikk. Dette er ikke ukjente problemer, men spørsmål vi diskuterer med ulike medlemsland i EU. Det handler om å jobbe aktivt inn mot EU i disse sakene. Å reforhandle EØS-avtalen er feil ordbruk, sier han.

Les også kommentaren: Slik kan Norge forlate EØS

Advarer

Sp, SV og Rødt vil si opp EØS-avtalen, mens Frps landsmøte tidligere i år for første gang sa nei til EU samtidig som partiet altså gikk inn for å reforhandle deler av avtalen.

Tirsdag fulgte DN opp utspillet fra Jensen med et intervju med utenriksminister Børge Brende (H). Der slår han fast at det er «avsindig ubegavet» og «uklokt» å skape usikkerhet rundt EØS-avtalen.

– La meg være krystallklar: Så lenge Høyre sitter i regjering, blir det ikke noe lefling med EØS-avtalen, sa han.

Les også: Brexit kan utfordre EØS-rettigheter

Samme lovnad kom under debatten i Arendal fra Aps Irene Johansen, som slo fast at EØS-avtalen «ligger i bunn for vårt regjeringsalternativ». Senterpartiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim lot langt på vei til å være forberedt på et slikt resultat og snakket i stedet om en offentlig utredning av alternativene til EØS-avtalen.

©NTB

Neste artikkel

EU kaver i Middelhavet