Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Farmasigigant kjøper Monsanto for 544 milliarder

Onsdag ble det klart at Bayer får kjøpe opp GMO-giganten Monsanto. Det endelige budet skal være på over 66 milliarder dollar, omtrent 544 milliarder kroner.

Den tyske giganten Bayer vil kjøpe opp den amerikanske giganten Monsanto, og resultatet vil bli et av det internasjonale markedets største selskaper. Foto: Ina Fassbender/Reuters

Det tyske kjemiselskapet Bayer annonserte onsdag at de har kjøpt opp frø- og agrokjemiselskapet Monsanto til 66 milliarder dollar, drøyt 544 milliarder norske kroner.

Tirsdag møttes Monsantos styreledergruppe for å formelt godkjenne salget, og onsdag møttes styret til Bayer for å gjøre det samme, ifølge nyhetsbyråets kilder.

Flere runder med bud

Nationen har fulgt «budkrigen» i vår og i sommer.

Allerede i mai ble det klart at farmasi- og kjemigiganten Bayer vurderte å by på det omstridte selskapet. Senere samme måned gikk de i oppkjøpssamtaler, og deretter ble det budrunder.

Bayer bød først 62 milliarder dollar, men dette budet ble avvist av Monsanto. Deretter var selskapene i nye samtaler, før Bayer kom med et nytt bud forrige uke.

Det nye budet lød på 65 milliarder dollar, og etter det Reuters kjenner til er budet nå oppjustert med ennå en milliard.

Største på 18 år

Monsanto har avvist tidligere bud og oppkjøp fordi de ikke har ment prisen har vært god nok. Ifølge Reuters' kilder har selskapet ønsket en pris som tilsvarer at hver aksje er verdt 130 dollar.

Annonse

Bayers nåvørende tilbud innebærer at hver aksje er verdsatt til 128 dollar. Ifølge kildene skal Monsanto godta dette tilbudet, ettersom Bayer har gjort det klart at dette er så langt de kan strekke seg.

Les også: Flere land ber om unntak fra GMO-godkjenning

Oppkjøpet blir det største internasjonalt på 18 år, ifølge Financial Times.

Bayer er først og fremst kjent som et farmasøytisk selskap, men har også produsert noen sprøytemidler til bruk i landbruket. Oppkjøpet av Monsanto antyder at de ønsker å satse mer på utvikling av agrokjemiske varer.

Råvareekspert Ole Gjølberg sa til E24 tidligere denne uken at oppkjøpet kan tyde på at Bayer satser på og forventer en åpning for GMO-frø i det europeiske landbruet, noe det i dag er strenge reguleringer eller forbud mot i europeiske land.

Neste artikkel

Genredigering og Afrikas fremtid - angår det oss?