Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-kritisk parti leder på ny måling i Italia

Det EU-kritiske populistpartiet Femstjernersbevegelsen ville gått av med seieren dersom det var valg i Italia i dag, ifølge en meningsmåling.

Partileder Beppe Grillo kan ikke selv bli stemt inn i Senatet, men det har ikke hindret ham å piske opp stemningen mot EU i Italia. Foto: NTB scanpix

I fjor skrev Nationen om at Femstjernersbevegelsen (Movimento cinque stelle, eller M5S) ønsker at Nobelkomiteen fratar EU fredsprisen for at de ikke har håndtert flyktningstrømmen godt nok.

Nye tall tallene, presentert av La Repubblica fredag, viser at M5S har en oppslutning på 32,5 prosent, mot regjeringspartiet PDs 30,2 prosent.

De siste tallene kommer i kjølvannet av britenes folkeavstemning om EU og lokalvalget i Italia i juni, der M5S sensasjonelt sikret seg ordførerpostene i storbyene Roma og Torino.

«Itæxit»

Oppslutningen er rekord for det euroskeptiske partiet grunnlagt av komikeren Beppe Grillo. Hvis et parti ikke får over 40 prosent av stemmene i et parlamentsvalg, holdes det en ny valgrunde mellom de to største partiene. De nye tallene viser at Femstjernersbevegelsen ville fått 54,7 prosent av stemmene i det scenarioet.

Samtidig som at M5S går fram, viser samme meningsmåling at to av tre italienere ville sagt nei til å melde Italia ut av EU, eller «Itæxit» som avisa kaller det.

Bak de to store partiene sliter høyrepartiene Lega Nord og Silvio Berlusconis Forza Italia. De ligger begge rett under 12 prosent.

Ledes av TV-stjerne

Lederen, Giuseppe Grillo ble født i Genoa i 1948. Lite skulle tyde på at han kom til å bli en komiker - han er utdannet som regnskapsfører. I 1978 ble hans talegaver oppdaget av en TV-produsent, noe som ga ham plass i flere TV-serier.

På 80-tallet fikk han sitt eget reiseprogram og skildret sine reiser i Brasil og USA.

Annonse

Etter hvert startet han med politisk satire, som fikk ham i trøbbel. I 1986 ble han svartelistet fra statlig TV. Han har aldri lagt skjul på sin forakt for korrupte politikere.

«Én av ti parlamentarikere har hatt problemer med loven. I Bronx, er det estimert at én av 15 har et rulleblad. I Bronx ville de ha fryktet våre parlamentarikere, sa han i et intervju til Euronews.»

Kan ikke bli stemt inn

I 2005 brukte han donasjoner han fikk gjennom bloggen sin til en helsidesannonse i avisen «La Repubblica». Han forlangte sentralbanksjefens Antoni Fazios avgang etter en stor bankskandale. I 2007 samlet han en folkemengde på to millioner som krevde at politikere med rulleblad skal få sparken.

Grunnlaget for «Femstjernersbevegelsen» ble lagt. Nå har partiet 36 av 136 seter i Senatet og 17 (av totalt 751) seter i Europaparlamentet.

Grillo har også blitt kritisert. Siden han ble dømt for uaktsomt drap i 1980 etter en bilulykke, har han ikke selv mulighet til å bli stemt inn i Senatet.

Planen til Grillo er å samle en million underskrifter for å få til en revurdering av Italias medlemskap i Eurosonen.

Neste artikkel

Ny meningsmåling viser at britene angrer på brexit