Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Etterlyser rød-
grønn matlov

Listhaug kaller kjøpmennene inn på teppet etter rekordvekst i matprisene i juli. 
– Det ligger et ferdig lovforslag etter oss, sier Storberget.

Både Eks-statsråd Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Knut Storberget (Ap) ber Sylvi Listhaug ta frem loven om god handelsskikk opp fra skuffen. Foto: NTB Scanpix

I dag må landets topper i dagligvarekjeder stille opp på landbruksministerens kontor. Sylvi Listhaug vil til bunns i hvorfor matprisene økte med hele 3,5 prosent fra juni til juli. Det er den største prisøkningen siden 1982.

Under onsdagens matdebatt på Arendalsuka gikk Listhaug hardt ut mot Rema-direktør Ole-Robert Reitan og resten av dagligvarebransjen, som hun mener tar seg altfor godt betalt for matvarene.

Knut Storberget og Trygve Slagsvold Vedum er begge glad for at minister setter dagligvaretoppene til veggs. Men de rødgrønne eks-statsrådene mener Listhaug driver utspillspolitikk. Storberget og Vedum mener ministeren kunne ha gjort mer for å regulere bransjen.

De viser til at Listhaug sitter på et ferdigutredet lovforslag om god handelsskikk, som siden de rødgrønne ikke rakk å legge frem for Stortinget. Dette forslaget har Listhaug lagt på is. Forslaget er basert på en vurdering av forhandlingsforholdene i verdikjeden gjort av dagligvarelovutvalget satt ned av regjeringen.

Utbytte i Norgesgruppen

Norgesgruppen er Norges 
største dagligvare gruppe, og eier blant annet Kiwi, Meny, Joker, Ultra og Spar.

Årsresultat Utbytte

2013: 2.261 465

2012: 4.986 466

2011: 63 424

2010: 138 402

2009: 42 328

Tall i millioner.Kilde: Proff.no

– Det lå et ferdig lovforslag igjen til Listhaug da vi forlot regjeringskontorene, Lov om god handelsskikk. Den lurer jeg på hvor det blir av, sier Knut Storberget.

– Gryteklart forslag

Storberget synes det er bra med debatt om hvem som tjener penger på matsalget.

– For det første mener jeg det er bra vi får et søkelys på hvor avansen er. Men det finnes gryteklare forslag, som en statsråd som vil være handlekraftig burde ha levert. Dette er gjennomutredet, og så vidt jeg forstår er det flertall i Stortinget for dette, sier han.

Trygve Slagsvold Vedum etterlyser også handling.

– Møte på statsrådens kontor er en skinnhandling, det er et PR-stunt. Det har ingen verdi utenom presseoppslag. Hvis hun mener alvor og ikke bare vil ha medieoppslag kan hun ta med lovforslaget til Stortinget, sier Vedum.

Klart høring i mai i fjor

Lovforslaget de tidligere regjeringskameratene etterlyser var klart til høring mai 2013. Høringsfristen var i august samme år.

– Vi satte ned to utvalg, det første konkluderte med at det trengtes strengere lovverk for å kontrollere pris. Det andre ble satt ned for å følge opp det, og kom med lovforslaget på våren 2013, sier Vedum.

Pressevakta i Landbruks- og matdepartementet sier departementet ikke har anledning til å kommentere saken, men at de skal ha en pressekonferanse fredag. På debatten i Arendalsuka på onsdag sa ministeren at hun ville se på hvor pengene i matvarebransjen havner.

– Vi skal gå dette etter i sømmene, for vi mener norske forbrukere betaler for mye for varene. Når noen av de rikeste i Norge er innenfor matbransjen, da er det grunn til å stille spørsmål, sa Sylvi Listhaug.

– Bør gå til bøndene

«Møte på statsrådens kontor er en skinnhandling, det er 
et PR-stunt.»

Annonse

I dette får hun støtte fra Knut Storberget.

– Jeg er tilhenger av at mer av fortjenesten skal gå til produsenten, det er bra vi får fokus på det, sier Storberget.

Trygve Slagsvold Vedum er ikke sikker på om prisen har økt for mye i juli.

– Det er ingen tvil om at eierne av dagligvarekjedene har tjent gode penger, det er punkt én. Men det er veldig sesongvariasjon for mat, vi skal være forsiktige med å konkludere ut fra en enkelt måned, sier han.

Han mener at dersom Listhaug er opptatt av lave priser, burde hun øke andelen av bondens inntekt som går over budsjettet.

– Det er rart at hun har tatt hele jordbruksoppgjøret på pris. Jeg er for at bonden skal få høyere pris, og jeg økte også prisen da jeg var landbruksminister. Men jeg økte budsjettstøtten også, sier Vedum.

– Ikke bondens skyld

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt Per Roskifte i Norgesgruppen er fast bestemt på at matvarekjedene ikke tar seg for mye betalt for maten de selger.

– Vi har en driftsmargin på mat på drøyt tre prosent. Det er på linje med resten av bransjen, sier han.

Roskifte sier det er andre enn bøndene som trekker opp matvareprisene.

– For det første vil jeg si til Nationens lesere at dette ikke er bondens skyld. Jordbruksoppgjøret har helt marginal påvirkning på denne prisoppgangen, sier Roskifte.

Les resten av svaret fra Per Roskifte og svar fra Rema 1000.

Neste artikkel

Regjeringens muligheter