Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dagens brexit lukter svidd

Snart kan vi tenke oss følgende melding: «Redningssentralen» melder om SOS-signaler fra den britiske kanalen. «Mayday-Mayday, vi tar inn vann og er i ferd med å synke.»

Det går hissige rykter om at britenes statsminister Theresa May blir kastet om ikke lenge. Mange peker på utenriksminister Boris Johnson som arvtaker. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Brexit vil bli dagens rett lenge, skrev jeg i juli om forhandlingene mellom Storbritannia og EU som skal ta landet ut av Unionen på en eller annen måte.

Det var ikke vanskelig å spå at brexit vil stå lenge på menyen, men nå begynner det å lukte svidd, fordi det er ingen framdrift.

Denne uken samles forhandlerne seg for sjette gang. Så langt har man ikke blitt enige om noen verdens ting. EU vil ha avklart tre ting først: Det er hvilke rettigheter de rundt tre millioner EU-borgere skal ha i Storbritannia i framtiden. Det andre er hva slags grense skal det bli mellom Nord-Irland og den irske republikk.

Men viktigst for å komme videre er spørsmålet om penger, mange penger. Det dreier seg kanskje om 100 milliarder euro (950 milliarder kroner) i framtidige forpliktelser. Så langt har britene antydet 20 millioner euro, som er årsavgiften for en overgangsperiode på to år.

Snart kan vi tenke oss følgende melding: «Redningssentralen» melder om SOS-signaler fra den britiske kanalen. «Mayday-Mayday, vi tar inn vann og er i ferd med å synke.»

Statsminister Theresa May styrer motstrøms og har ingen medvind fra sitt eget konservative parti. Det er splittet og hun må trå vannet varsomt for ikke å bli kastet til ulvene, eller haiene siden vi beveger oss i maritimt miljø.

EU-siden gir ikke med trossene før de har fått avklart penger, personer og nord-irsk grensedragning. Først da vil man snakke om hvilken kaiplass det britiske skipet skal få legge til ved i framtiden, og framtidige lasse- og lossevilkår. Det er viktig også for de som mener at EØS-avtalen må reforhandles.

Britene påstår at det er tåke i kanalen, og tolker det dit hen at EU-kontinentet er isolert. EU på sin side ser på Storbritannia som å leve i sitt eget solsystem, men det er lenge siden Commonwealth var et reelt begrep.

Som en gjentagende irritasjon havner alltid middagssamtalene mellom EU-kommisjons president Jean-Claude Juncker og Theresa May i den tyske storavisen Frankfurter Zeitung. Der beskrives den siste middagen som fant sted under svært få øyne i Brussel som «hun skrek om hjelp, og hadde mørke ringer under øynene som tydet på lite søvn».

«Vi kommenterer ikke sladder», svarer Kommisjonens talsmann lakonisk, mens tystefingeren pekes på Junkers mektige kabinettsjef.

Det er en person som av den nå nylig avgåtte tyske finansminister Wolfgang Schaüble beskrev slik: «Forskjellen mellom Martin Selmayr og Gud, er at Gud vet at han ikke er Selmayr.»

Statsminister Theresa May styrer motstrøms og har ingen medvind fra sitt eget konservative parti.

Annonse

• LES OGSÅ: Berger Røsland: Brexit blir jobb nummer én

«Vi skal bygge en nasjon som virker for alle». Det var skriften på veggen bak statsminister Theresa May da hun holdt sin avsluttende tale på landsmøtet til de konservative i Manchester nylig.

Men mens hun talte, mellom hostekulene, falt flere av bokstavene ned, noe som innga liten troverdighet. Hvordan bygge en nasjon når man ikke kan lage en plakat? Mens May hostet seg gjennom den godt forberedte talen som skulle mane til samhold og marsj fremad, kom hennes finansminister Philip Hammond til unnsetning med et kamfersukkertøy – for å sukre pillen?

Deretter dukket det opp en komiker som hadde passert hennes ring av politisikkerhet og viftet med skjemaet P 45 som er søknaden for å få ledighetstrygd. Når flere kjente konservative politikere går ut med et felles forsvar av May, er det beviset på at det mumles i krokene.

Avslutningen av talen var svak og brexit-krangelen ble nesten ikke omtalt annet at «dette skal vi klare med bravur».

Og bakom synger skogene i form av fortsatt en hissig rykteflom om at hun vil bli kastet om ikke lenge. Etterfølgeren er ikke klar, men mange peker på urokråka og utenriksministeren Boris Johnsson som omgir seg med tvetydigheter som kan tolkes hvor man vil.

• LES OGSÅ: Ble EU-tilhenger etter møte med Per Olaf Lundteigen (Sp)

Konferansen skulle inngi en ring av selvtillit. Denne gangen var det skriften på veggen som ramlet ned.

Den neste er kanskje statsministeren.

Neste artikkel

Norge kunne trengt en "Ja til EØS"-organisasjon