Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde og hotelleier er årets lokalmatgründer

Bonde og hotelleier Olav Lie-Nilsen fra Hadeland er kåret til årets lokalmatgründer.

Bonde og hotelleier: En ekte gründer som liker hardt arbeid, mener juryen om Olav Lie-Nilsen. Han har forvandlet den slitne gården på Gran til mønsterbruk og spiskammers for hotellet sitt på Jevnaker. Foto: Vidar Sandnes

Det var ingen tvil. Folket og juryen stemte Olav Lie-Nilsen rett til topps i kåringen "Årets lokalmatgünder 2016". Fredag fikk han velfortjent heder og ære av Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, under festivalen Matstreif i Oslo.

– Olav Lie-Nilsen er en visjonær og aktiv gründer, sa Tråseth under utdelingen.

Årets lokalmatgründer

Næringsorganisasjonen Hanen, Norgesgruppen og Nationen har stått bak kåringen.

Juryen har bestått av Hanens Bernt Bucher-Johannessen, Norgesgruppens Einar Haalien og Nationens sjefredaktør Irene Halvorsen. Hilde Charlotte Solheim har vært juryleder.

80 gründere meldte seg på kåringen.

Seks gikk til finalen.

– En utrolig hyggelig anerkjennelse, sier suksessgründeren.

Hotellets spiskammers

Olav Lie Nilsen har drevet Thorbjørnrud hotell på Jevnaker siden 2008. Noen kilometer unna, driver han også det restaurerte småbruket Øvre Kjekshus.

– Hotellet trengte en gård. Jeg endte opp med denne idylliske, men havarerte gården oppi lia her på Gran, har han tidligere fortalt til Nationen i sommer.

Les også: Hotellet med egen bonde og gård

Gården har han gjort om til hotellets spiskammers. Herfra kommer ferskt og speket kjøtt, melk og bearbeidede råvarer fra gårdens 250 vinterfôra sau, 65 kyr og 100 gris. Virke fra skogen som hører gården til, varmer opp hotellet. Til frokost spiser de yoghurt, pølser og pålegg fra dyra på gården. Til middag serveres kalv à la Kjekshus.

Der det en gang var et svømmebasseng for hotellets gjester, har han laget ysteri, det blir lagd blåmuggost og Hadelands-cheddar til gjestene.

– Et løft

– Det er utrolig hyggelig å bli sett. Og veldig moro at så mange liker konseptet mitt og stemte meg fram blant mange sterke kandidater, sier Lie-Nilsen.

– Det eneste som er synd, er at det bare er jeg som blir nevnt. Jeg hadde ikke klart dette uten alle de mange som har bidratt til å få det til, sier vinneren.

– Som gründer er det kanskje lett å satse mer tid, tankevirksomhet og penger enn man burde. Og når det ferdige produktet står der, er lett å gå tom. Da gjør det ufattelig godt å få et løft som dette.

Ikke så å forstå at han har nådd målet og er ferdig med oppdraget.

«Olav Lie-Nilsen er en visjonær og aktiv gründer.»

Anita Krohn Traaseth, innovasjon Norge
Annonse

– Jeg vil heller kalle det en milepæl. For meg flytter målstreken seg hele tiden, sier han.

Nå skal han finslipe driften på hotellet og på gården, men drømmer om å drive mer med formidling av mat og matkultur.

– Jeg ønsker å jobbe med måltidskulturen. Å dele et måltidet er så viktig i livene våre. Jeg vil gjerne jobbe mer med opplevelsene rundt å sitte sammen rundt bordet, og drømmer om å få i gang et studie i matkultur, sier vinneren.

Læremester

– Olav Lie-Nilsen har hatt sterk konkurranse, og er en veldig verdig vinner, sier Hilde Charlotte Solheim. Hun har vært formann i juryen som plukket ut seks verdige finalister av 80 forslag.

– Vi har vært veldig tydelig på at vi lette etter nye måter å drive innovasjon på. Det har Lie-Nilsen gjort, og det på en måte andre kan lære av, sier Solheim.

– Han virkelig brenner for norsk mat, leverer helt unike produkter til hotellet sitt. På den måten har han klart å posisjonere Thorbjørnrud i et tøft kurs- og konferansemarked i Oslo-området, sier hun.

Dette sier juryen

Olav Lie-Nilsen har utviklet Thorbjørnrud hotell til å få en solid mat- og drikkeprofil. Han har vist et utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon. I praksis har han blant annet vist det ved å kjøpe det nedslitte småbruket Øvre Kjekshus. Småbruket er forvandlet til et mønsterbruk som forsyner hotell med kjøtt og melk i form av ost. Ostene blir laget i et eget ysteri etablert inne på hotellets gamle badeavdeling. Ostene serveres på eget hotell, men selges også via et mangfold av kanaler.

Bare en ekte gründer som liker hardt arbeid ville gjort det på denne måten.

Juryen har også lagt vekt på måten Lie-Nilsen har utnyttet et tradisjonelt hotellbygg på en innovativ måte, ved å etablere et eget ysteri som henter råstoffet fra egen gård. Gården Øvre Kjekshus er utviklet på en nyskapende måte fra å være et nedlagt småbruk og gir muligheten til å utnytte synergien mellom gård og hotell på en unik måte.

Lie-Nilsen er ikke bare gründer for egen del, men har også bidratt og hjulpet andre, norske osteprodusenter. Han er også sterkt opptatt av den norske matkulturen og framtida for norsk landbruk. Han har i sitt arbeid vært opptatt av å dele med andre, og forstå at samarbeid med andre er sentralt om man skal nå sine mål. Ikke minst har han involvert egne ansatt i sine prosjekter og sammen med dem sikret en utvikling av egne arbeidsplasser.

Neste artikkel

Nå starter jakten på Årets lokalmatgründer 2017