Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bayer: – Kjøpte ikke Monsanto for å introdusere GMO i Europa

Direktøren i Bayer avviser rykter om at selskapet jobber for GMO-innmarsj i Europa.

Bayers planer om å kjøpe opp Monsanto venter på godkjenning fra myndighetene i EU og USA. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

– Vi har ikke tatt over Monsanto for å etablere et marked for genmodifiserte planter i Europa, uttaler direktør Werner Baumann i Bayer til den tyske avisa Süddeutsche Zeitung.

I september ble det klart at det tyske kjemiselskapet Bayer kjøper landbrukskjemi- og såkornselskapet Monsanto for 66 milliarder dollar, eller drøyt 545 milliarder norske kroner. Oljefondet tjener også gode penger på salget.

Omdømme

Baumann sier at det er mange som tror at det vil bli enklere for Bayer å få godkjenning for genmodifiserte planter i Europa enn det ville vært Monsanto alene, siden Bayer har et godt omdømme i Europa.

– Det har vi ingen planer om. Hvis politikere og samfunnet for øvrig ikke vil ha GMO, må vi godta det, selv om vi ikke er enige, sier Baumann.

Han sier også i intervjuet med den tyske avisa, som er referert av nyhetsbyrået AFP, at han er sikker på at både USAs og EUs konkurransemyndigheter kommer til å godkjenne oppkjøpet.

Annonse

Oljefondet er på eiersiden i begge selskapene, til tross for at det i flere år har kommet krav om at fondet ikke skal investere i selskaper som driver med GMO, som ikke er tillatt i Norge.

Sommerens thriller

Nationen har fulgt «budkrigen» i vår og i sommer. Allerede i mai ble det klart at farmasi- og kjemigiganten Bayer vurderte å by på det omstridte selskapet. Senere samme måned gikk de i oppkjøpssamtaler, og deretter ble det budrunder.

Bayer bød først 62 milliarder dollar, men dette budet ble avvist av Monsanto. Deretter var selskapene i nye samtaler, før Bayer kom med et nytt bud i begynnelsen av september.

Oppkjøpet er det største internasjonalt på 18 år, ifølge Financial Times.

Neste artikkel

USA: John Deere til kamp mot konkurransemyndighetene