Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

25 sauer reddet fra flommen av brannvesenet

Det er ekstremvær på sørvestlandet. Mandag formiddag måtte 25 sauer berges fra drukningsdøden på en gård på Undheim på Jæren.

Uvær og flom skaper problemer over store deler av sørvestlandet mandag. Bildet er dronefoto fra søndag som viser Topdalselva mellom Kristiansand og Birkeland som går over sine bredder. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det er NRK Rogaland som melder om den dramatiske redningsaksjonen mandag.

Mannskap fra brannstasjonen på Bryne rukket ut for å redde Kjell Petter Herikstads sauer fra å drukne. Bonden selv var også med på redningsaksjonen, ifølge kanalen.

– Jeg er utrolig takknemlig for det fantastiske arbeidet brannvesenet gjorde for meg og sauene mine, sier Herikstad til NRK.

Sto under vann

På grunn av de ekstreme mengdene nedbør som har kommet det siste døgnet, står beitet under vann. Også i sauefjøset er det mye vann. Brannvesenet måtte binde tau rundt flere av sauene før frakting til tørt beite, ettersom mange av sauene var så medtatte.

Herikstads gård ligger like ved siden av Håelva, og denne har gått over sine bredder på grunn av nedbørsmengdene.

Det er ikke bare sauer som har hatt behov for redningsmannskap. Ni personer er evakuert etter jordras på tettstedet Kvam i Sokndal, ifølge NRK. Enda flere har blitt evakuert i Lyngdal i Vest-Agder etter flom.

• Les også: Puerto Ricos bønder hardt rammet etter orkanen Maria

– Vi står midt oppi et voldsomt arbeid med minst åtte evakuerte boliger, sier operasjonsleder Audun Eide i Agder politidistrikt til VG. Vegvesenet har også mistet oversikten over antallet stengte veier på Sørlandet.

I Lindesnes i Vest-Agder ble en 70 år gammel mannlig bilist tatt av vannet fra elva Audna. Politiet i Agder opplyser til NTB at vedkommende kjørte da vannet tok bilen. Like før klokken 7.40 meldte Fædrelandsvennen at mannen var brakt i land og fløyet til sykehus.

Kommunen må mate kyr

Kjell Petter Herikstad er ikke den eneste bonden som bokstavelig talt er i hardt vær.

I Vennesla har bonde Leif Christian Torsøe blitt isolert fra resten av eiendommen sin på grunn av jordras. Dermed har kommunen måtte steppe inn for å sørge for at kyrne får stell.

Annonse

– Vi må fôre dyrene. Bonden kommer ikke ut så han kan gjøre det selv. På vei inn hit flommer det over veien, så da kommer man ikke fram med noe annet enn dette utstyret, sier fagarbeider Tor Arne Heisel i Vennesla kommunes tekniske etat til Fædrelandsvennen.

• Les også: Kan bli nektet forsikring på ulykkesutsatte steder

Ustyret han snakker om er traktor, som kan holde rundballen over vannet som også i Vennesla har ført til store problemer.

Torsøes egne rundballer ble tatt av vannmassene og forsvant nedover elva, men kommunen fikk tak i en rundball som de håper skal holde noen dager, skriver avisen.

– Redd rundballene

Norsk Landbruksrådgivning (NLR) i Agder har blitt kontaktet av bønder som ønsker råd om sikring av rundballer.

– De hadde klart å redde dem, men lurte på hvordan kvaliteten på fôret blir. Det vil nesten alltid trenge vann inn før eller siden, men når vannet først har trengt inn, renner det ut igjen og etterlater seg luftlommer. Da blir kvaliteten etter hvert dårlig. Så lenge fôret er godt ensilert i første omgang, tar det imidlertid noe tid før det blir dårlig. Vi anbefaler likevel at de bruker det som fôr fortest mulig. Skal det ligge lenge, er det fare for at det er blitt ødelagt, sier rådgiver Karin Hansen Nærland i NLR.

• Les også: Optimisme blant korn og grønnsaksbøndene, tross mye regn

– Forhåpentligvis har en del lært at de skal være litt påpasselige med hvor de legger ballene. I dette tilfellet har det vært veldig god varsling, bøndene har også hatt litt tid på seg på å berge det, sier hun, men NLR har også fått med seg at rundballer har blitt tatt av vannet en del steder. Ekstremværet fører også med seg andre problemer.

– Noe annet er de stedene hvor vannet har tatt med seg jord. Det skjer også en voldsom utvasking av arealene. Det påvirker ikke avlingene for dette året, da det meste er tatt inn. Det er krevende for de som ikke har fått andre- eller tredjeslåtten fordi det har regnet så mye, og de dermed har lite fôr, sier Nærland.

Neste artikkel

– Det rammar heile næringa