annonsørinnhold
Annonse

Havregrøt med pærekompott og nøtteblanding

Legg gryn i bløt, gi deg selv en god natt søvn, la det putre i gryta på morgenen – og du har verdens beste start på dagen!

Grøt er mettende, sunt og ikke minst smakfullt. Forfatterne bak boka «Grøt på ville veier» har slått et slag for den tradisjonsrike retten, og gitt ut 76 oppskrifter på grøt med overraskende vri og tidvis på ville veier.

Denne herlige Mylnågrøten er en liten smakebit fra boka. Grøten er kalt opp etter Volda Elektriske Mylne. Ved denne mølla lager eieren Elias Moe blant annet plate­tørket havregryn og havremarg, med steinkvern etter gamle tradisjoner.

Mylnågrøt med salt pærekompott og nøtteblanding

Pærekompott og frøblanding er kanskje ikke det du står opp og styrer med før du skal på jobben, men når du først har laget både kompott og frøblanding, kan den stå i mange dager.

2 porsjoner

Forberedelse:

Legg grynene i vann eller melk i en kjele kvelden før

Dette trenger du:

■ 2 dl store havregryn

■ 4-5 dl vann eller valgfri melk, eventuelt bland

■ en klype salt

Slik gjør du:

1. Kok opp gryn og melk/vann.

2. La det putre i 5-8 minutter.

3. Ha gjerne i mer melk/vann hvis det trengs. Smak til med salt.

4. Server med frøblanding, gresk yoghurt og pærekompott.

Pære i salt «karamellsaus»

Dette trenger du:

■ 2 pærer

■ 1 ss kokosolje

■ 1 ss lønnesirup

■ 1 klype salt

Slik gjør du:

1. Del pærene i små terninger.

2. Ha olje og lønnesirup i en liten kjele. Ha i pærebitene og la det surre i 10 minutter.

3. Dryss over salt.

Frø- og nøtteblanding

Annonse

Denne mengden er selvfølgelig litt i overkant til 2 personer, men den er så god at du kommer til å bruke den som snacks, på yoghurt, cottage cheese og til grøten du lager i over i morgen. Og dagen etter det igjen …

1 neve hver av:

■ solsikkefrø

■ knuste linfrø

■ sesamfrø, gjerne uskallede

■ mandler, hakkede

■ pekannøtter, hakkede

■ gresskarkjerner

■ cashewnøtter

■ 2 ss kokosolje

■ 2 ss lønnesirup

Slik gjør du:

1. Hakk alt og ha i en varm, tørr panne.

2. Etter 30 sekunder, ha i 2 ss kokosolje, evt. smør.

3. La det surre til det begynner å ta farge.

4. Ha i 2 ss lønnesirup. Rør hele tiden, slik at det ikke brenner seg.

5. Dryss over salt. Avkjøl.

Tips! Har du ikke alle frøene og nøttene, fortvil ikke, du kommer langt med sesamfrø, gresskarkjerner og solsikkefrø. Eller andre varianter.

Grøt er som et bestemorsfang. Som en dialekt fra Telemark som gjør oss myke i hodet. Så myk, mild og lun. Grøt er barndom. Det er farmors kjøkken. Respatex og tyllgardiner og hennes hvite strikkejakke. Grøt er tidlige morgener og sen kveldsmat. Grøten er varm med avkjølende melk. Den smaker akkurat slik den skal.

I «Grøt – på ville veier» har forfatterne laget og prøvesmakt alt fra tradisjonell, varm grøt som havregrøt og vassgraut til nye, kalde grøter som grøt med chiafrø og drømmegrøt med sitronyoughurt. I tillegg til de over 70 oppskriftene får vite alt vi trenger om basisteknikker for grøtlaging, bløtlegging og koketider og tips på de beste toppingene. Når grøten står på bordet, handler det selvsagt om gode smaker, om næring og tradisjoner. Men det handler like mye om det sunne, nye og bærekraftige.

Kokeboka «Grøt – på ville veier» utgitt av Cappelen Damm. Boka har blitt til ved et samarbeidsprosjekt mellom produktutvikler og matstylist Sunniva Dring, kokebok­forfatter og matstylist Ann Kristin Wang, matskribent Hanne Buxrud og fotograf Per Sollerman. Boka fås kjøpt her for kr. 379,-

Neste artikkel

Kan du leve av pensjonen din?