Dette er et annonseprodukt fra Tun Media produsert etter gjeldende retningslinjer

Annonse

Byggrynsgrøt med multer og mandler

I dag er det grøtens dag, og det markeres med nok en godbit fra boka «Grøt på ville veier». Denne byggrynsgrøten er så god at du kan servere den som dessert til søndagsmiddagen.

Til 2 porsjoner trenger du:

■ 1 dl hele byggryn

■ 5 dl mandelmelk

■ 1 vaniljestang

■ 1 klype salt

Topping

■ 1 dl rørte multer

■ 2 ss mandler, hakket og ristet i tørr panne

Slik gjør du:

1. Skyll grynene.

2. Ha grynene i en kjele og tilsett mandelmelk.

Annonse

3. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og den delte vaniljestangen i grøten.

4. Kok på svak varme i 40-50 minutter. Rør om innimellom, slik at det ikke svir seg.

5. Smak til med salt.

6. Server grøten med multer og ristede mandler.

Tips! Legg gjerne grynene i bløt natten over om du har tid. Dette bidrar til økt produksjon av fytase, et enzym som frigjør næringsstoffene, slik at kroppen tar dem opp lettere.

Grøt er som et bestemorsfang. Som en dialekt fra Telemark som gjør oss myke i hodet. Så myk, mild og lun. Grøt er barndom. Det er farmors kjøkken. Respatex og tyllgardiner og hennes hvite strikkejakke. Grøt er tidlige morgener og sen kveldsmat. Grøten er varm med avkjølende melk. Den smaker akkurat slik den skal.

I «Grøt – på ville veier» har forfatterne laget og prøvesmakt alt fra tradisjonell, varm grøt som havregrøt og vassgraut til nye, kalde grøter som grøt med chiafrø og drømmegrøt med sitronyoughurt. I tillegg til de over 70 oppskriftene får vite alt vi trenger om basisteknikker for grøtlaging, bløtlegging og koketider og tips på de beste toppingene. Når grøten står på bordet, handler det selvsagt om gode smaker, om næring og tradisjoner. Men det handler like mye om det sunne, nye og bærekraftige.

Kokeboka «Grøt – på ville veier» utgitt av Cappelen Damm. Boka har blitt til ved et samarbeidsprosjekt mellom produktutvikler og matstylist Sunniva Dring, kokebok­forfatter og matstylist Ann Kristin Wang, matskribent Hanne Buxrud og fotograf Per Sollerman. Boka fås kjøpt her for kr. 379,-

Neste artikkel

Fruktig reise gjennom det norske matfatet