annonsørinnhold
Annonse

Mange fordeler med et miljøvennlig hus

Ren samvittighet er langt fra eneste belønning for å velge et miljøvennlig hus. Møt en huseier som opplever at det er godt både for kroppen og lommeboka.

Lave strømregninger

– Det aller viktigste for oss er egentlig at huset er godt å komme hjem til. Før satt vi og hutret i 3–4 timer når vi kom hjem. Nå vet vi at huset holder 23 grader hele året. Likevel er strømregninga lavere, sier Ole Gunnar Bye.

Da han og kona Hanne bygde enebolig i fjor, tenkte de grønt og valgte et miljøvennlig hus.

Det innebærer at den 1,5 etasjes eneboligen på Ler i Melhus har både solceller på taket og luft-til-vann-varmepumpe til hele førsteetasjen.

Miljøvennlige løsninger i huset

Luft-til-vann-varmepumpa i ekteparets hus regnes som en svært effektiv løsning for eneboliger. Ifølge tester utført av Energimyndigheten i Sverige gir de i gjennomsnitt hele 60 prosent lavere strømforbruk enn tradisjonell elektrisk oppvarming. De gir også rett til tilskudd fra Enova i Norge.

Varmepumpene sørger både for jevn og behagelig temperatur i boligen, og oppvarming av vannet i varmtvannstanken.

Älvsbyhus leverer luft-til-vann-varmepumpe som standard løsning på alle sine husmodeller.

I tillegg tilbyr Älvsbyhus solcellepaneler som tilvalg, som en av svært få produsenter av ferdighus i Norge. Solcellene kan gi opptil 3000 kWh strøm i året.

Solceller virker også i Norge

Annonse

Kritiske røster vil gjerne ha det til at solcellepaneler fungerer dårlig så langt nord som i Norge. Ole Gunnar Byes erfaring er at den innvendingen har lite for seg. Ved hjelp av et kontrollpanel kan han og kona følge med på strømproduksjonen til enhver tid. Svaret de får, er entydig: Solceller virker, selv nede i en dal tre mil sør for Trondheim.

– I sommerhalvåret viser måleren fra 2400 til 3700 watt. Tallet varierer selvfølgelig etter om sola skinner eller ikke. Men dagslys er nok til å lage strøm selv når det er overskyet, konstaterer han.

Med Enova-støtten og årets strømpriser har han regnet ut at investeringskostnaden vil være dekket inn i løpet av 13–15 år.

– Vi ville være litt miljøbevisste. Samtidig som det er god økonomi på sikt, sier han.

Hvor mye sparer du?

Hvor mye lavere strømregning du får ved å bo i et miljøvennlig hus, avhenger selvfølgelig av en rekke faktorer, blant annet strømprisen og ditt eget forbruksmønster. For solceller avhenger besparelsen også av geografisk beliggenhet og vinkel på solcellepanelet, temperatur, antall soltimer, og så videre.

Når det gjelder solcellepanelet, har Älvsbyhus’ selger Truls Halvorsen regnet ut følgende:

– Hos oss koster dette tilvalget 57.000 kroner, og du kan få 13.750 kroner tilbake fra Enova. Da sitter du igjen med en kostnad på 43.250 kroner. Med optimale solforhold i Norge vil anlegget produsere 3000 kWh i året – og solcellene har 25 års garanti. Det gir 75.000 kWh totalt, noe som betyr at solstrømmen koster nær halvparten av dagens strømpris.

Få huskatalog og prisliste rett hjem i posten!

Neste artikkel

Hvor lang tid tar det å bygge hus?